Evakueringen av så mange cruisepassasjerer i uværet var helt på kanten av hva redningshelikoptrene kan takle, sier 330-skvadronen.

Hovedredningssentralen Sør-Norge betrakter situasjonen til cruiseskipet Viking Sky som stabil søndag ettermiddag. Skipet er ventet inn til Molde mellom klokken 16 og 17.

– Helseapparatet står klare til å ta imot passasjerene som er igjen i skipet og har oppbemannet med skjerpet beredskap siden natt til søndag, opplyste politimester Hans Vik i Sørvest politidistrikt på en pressekonferanse på Sola søndag.

Major Fredrik Jomaas, som er avdelingssjef for 330-skvadronen på Sola, mente at skvadronen balanserte på kanten av hva de kunne klare i de dramatiske timene.

– Værforholdene, omfanget og varigheten gjorde oppdraget svært krevende. Det er utfordringer helt på kanten av hva redningshelikoptrene kan takle, sa han.

479 personer hentet i land. Av dem er 20 skadd.

Rederen er i Norge

Bergensreder Torstein Hagen i Viking Cruises har fløyet fra hjemmet sitt i Sveits til Norge. Han roser mannskapet og redningsarbeiderne.

– Vi håper at skipet kan komme inn hit til Molde i løpet av ettermiddagen. Vi er alle opptatt av å finne ut årsaken til det som har skjedd, men nå er ikke tidspunktet, sier han til TV 2.

Han har hatt et møte med en del av de evakuerte passasjerene og forteller at flere av dem lurte på hvordan de kunne få ting som pass og medisiner.

I et intervju med VG, sier grunnleggeren av cruiseselskapet Viking Ocean Cruises at dette er noe av det verste han har vært med på.

– Dette er vanskelig. Vi gjør så godt vi kan, sier han til avisen.

Hagen opplyser at selskapet først senere vil se på ting som hvorfor skipet fortsatte i det dårlige været.

– Når galt skal være, så er det godt å høre at passasjerene føler at de har blitt forsvarlig tatt hånd om. Våre kunder er stort sett oppe i årene, slik som jeg er også. Tenk å henge i den vaieren der. Det må være en forferdelig opplevelse, men de ser ut til å ha tatt det veldig bra, sier han om redningsarbeidet.

Kutt og brudd

Over 100 frivillige fra Røde Kors jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

– Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård.