Småbarnfamilie våknet til knust glass over hele gulvet

– Kommer aldri til å kjøpe glassbord igjen.

DEL

Det var natt til onsdag at Fredrik (35) og Karen Sætre (34) fra Frekhaug våknet av et høyt smell fra stuen i andre etasje.

– Jeg tenkte «jøss!». Da jeg hørte smellet trodde jeg at det var noen som hadde tatt seg inn i stuen. Jeg sto opp for å sjekke, sier Fredrik til Avisa Nordhordland

Han sov på rommet ved siden av. Da Fredrik kom inn i stuen var det et sjokkerende syn som møtte ham. Sofabordet av glass var smadret utover hele gulvet og i sofaen.

– Det eneste jeg klarte å tenke var «oi, her var det mye glass, dette blir en lang dag!». Og så tenkte at jeg var veldig glad for at det ikke skjedde på dagtid når det var folk i stuen, forteller han videre.

Før ekteparet la seg for kvelden, rundt midnatt, hørte de at det knaket litt i andre etasje, men de tenkte ikke noe mer over det. På bordet sto det en blomstervase.

Sperret av området

Fredrik og konen Karen har barna Vilde på ett år, og Vinjar på tre år. Paret forteller at barna pleier å leke i området rundt bordet hver eneste dag.

Karen sov nede i første etasje med eldstemann, også hun hørte smellet i overetasjen og gikk opp for å se. Som Fredrik, ble også hun sjokkert.

– Jeg hadde ikke peiling på at noe sånt kunne skje! Jeg tenker at dette er viktig at andre også får vite om, sier Karen.

Klokken 8 neste morgen sperret paret av området i stuen med et barnesikrings-gjerde slik at barna ikke skulle trakke oppi glassbitene. Så ringte de til forsikringsselskapet som umiddelbart sendte ut folk fra firmaet Polygon.

– De ryddet opp og støvsuget opp alt sammen, og deretter sendte de skademelding til Storebrand, forteller Fredrik.

– Har skjedd flere ganger

Glassbordet blir opprinnelig solgt på Bohus, og er av typen Savona sofabord, men Karen og Fredrik kjøpte det brukt på Finn.no i 2014.

Bordet var da uten en skramme, hevder de. Paret forteller at det ikke har vært sprekker i glasset før bordet eksploderte natt til onsdag. De vet ikke når bordet ble kjøpt på Bohus.

SAVONA SOFABORD: Den gamle eieren av bordet kjøpte det på Bohus. I dag selger møbelkjeden samme type sofabord i en oppgradert versjon. (Foto: Faksimile: Bohus.no.)

SAVONA SOFABORD: Den gamle eieren av bordet kjøpte det på Bohus. I dag selger møbelkjeden samme type sofabord i en oppgradert versjon. (Foto: Faksimile: Bohus.no.)

– Vi har ikke tatt kontakt med Bohus, men vi fikk opplyst av forsikringsselskapet om at andre har opplevd det samme, sier Frekhaug-paret.

– Da jeg søkte på nettet, fant jeg flere tilsvarende saker, sier Karen videre.

– Skjer svært sjelden

John Moe, kvalitets- og miljøansvarlig hos Bohus AS, forteller at de har solgt Savona sofabord siden 2010. Ifølge Moe har de solgt svært mange glassbord av denne typen, men har registrert få reklamasjoner.

– Vi selger bare glassbord produsert av herdet glass som er det tryggeste på markedet i dag. Vi stiller krav til alle leverandørene om at glassbord skal være i herdet utføring, sier Moe til Avisa Nordhordland.

Videre forteller han at Bohus har strenge rutiner rundt innkjøp av glass, og at alle bord i herdet glass blir varmetestet av produsentene før utsending, slik at eventuelle spenninger i glasset skal avdekkes.

– Vi er kjent med at i svært få tilfeller kan glassbord spontan-granulere. Det vil si at det blir pulverisert i små biter, men da er det sjelden at noen blir skadet i og med at det ikke knuser i store glassbrott. Om dette hender, skjer det primært like etter produksjon, sier Moe og legger til:

– Skjer det flere år etter produksjonen, skyldes det som oftest en eller annen form for fysisk påvirkning, støtskade eller lignende.

Han forstår om en synes det er merkelig at glassbord eksploderer på natten uten å være i kontakt med noe, men legger til at det kan gå noe tid fra bordet eventuelt får seg en dunk til at det blir knust,

Han understreker at en brukerrettledning følger med hvert produkt som Bohus selger til forbrukerne. Når det gjelder glassbord, er problemstillingen om knusningsskader nevnt tydelig i veiledingen, ifølge Moe.

– I forhold til trygghet, er vi opptatt av å informere våre kunder godt ved salg av glassbord. I dette tilfellet ble bordet videresolgt, og da er det en utfordring å få formidlet opphavlig informasjon, understreker han.

Moe legger til at Bohus alltid oppfordrer kunder som har kjøpt møbler hos dem, til å ta direkte kontakt med varehuset de kjøpte produktet fra dersom noe slikt skjer.

– Vi ønsker å yte god service og hjelpe kundene våre.

– En tikkende bombe

Familien Sætre har også en hund, men den var ikke i huset natten bordet eksploderte. Det er familien selvsagt lettet over.

– Vi kunne også ha risikert at noen hadde fått splintrer i øyene om dette hadde skjedd på dagen. Vi er veldig glade for at ingen ble skadet.

– Hadde jeg visst at noe slikt kunne skje, hadde jeg aldri kjøpt et glassbord, sier Karen.

Paret vil nå advare andre familier som har glassbord, særlig de med små barn i huset.

Karen og Fredrik Sætre er lettet over at barna Vilde (1) og Vinjar (3) ikke ble skadet av glassbitene som var strødd utover stuen. (Foto: Privat.)

Karen og Fredrik Sætre er lettet over at barna Vilde (1) og Vinjar (3) ikke ble skadet av glassbitene som var strødd utover stuen. (Foto: Privat.)

– Et slikt glassbord er en tikkende bombe. Det er glass som står i høyspenn og som kan eksplodere. Du vet aldri når det kan skje.

Artikkeltags