Fredag ble det klart at svensken forlenger kontrakten som sjef for damelandslaget i fotball til ut VM i 2023. Kvalifiseringen til mesterskapet startet torsdag med en 10-0-seier over et armensk landslag som var alt annet enn imponerende. De hadde blitt rundspilt om det var Åsanes 1. divisjonsdamer og ikke Sjögrens lag som var motstander på Ullevaal.

Kampen var likevel nyttig trening for landslaget, for der fikk trenerteamet sjansen til å spille med tre i backrekken.

Problemet på backen

Norge har under Sjögren spilt klassisk 4-4-2, og problemet har stort sett vært det samme når man har møtt de beste nasjonene. Laget har manglet gode nok backer. Spesielt på venstresiden, der svensken har brukt bergenseren Kristine Minde mye. Hun er ingen naturlig venstreback, mer en kantspiller.

Da Alexander Straus skulle komponere årets Sandviken-lag hadde han mange av de samme utfordringene. Han hadde gode offensive backer, men kanskje ikke de beste for en firebackslinje. Det han hadde nok var gode stoppere.

Derfor gikk Sandviken ut med en trebacksrekke. Resten er historie. Formasjonen har fungert perfekt for serielederen, og fått oppmerksomhet fra blant andre Martin Sjögren. Svensken kjenner Straus godt fra tiden der bergenseren trente U23-landslaget.

Gode venner

– Vi må vurdere en trebackslinje nå. Den gir oss nye muligheter, og siden Aleksander en god kollega og venn, har vi selvsagt snakket om dette, sier Sjögren.

Landslagssjefen innrømmer også at han likte det han så mot Armenia, men vet samtidig at de var en dårlig motstander.

– Jeg kan ikke si nå at dette er noe vi kommer til å gjøre, men jeg syns det er en interessant også i et fremtidige perspektiv. Der motstanderne bli adskillig bedre, slår Sjögren fast.

I torsdagens storseier fikk både Sandvikens Guro Bergsvand og Elisabeth Terland sine landslagsdebuter. Begge scoret. Er det lettere å komme på landslaget for Sandviken-spillere når landslaget bruker en formasjon de kan?

– Definitivt ikke. Alle spillerne som er troppen fortjener å være der, ler Sjögren.

Tirsdag er Kosovo på bortebane motstander for Norge.