– Det er egentlig bare avslutningen som var god. Men vi holder oss inne i kampen hele veien og så kommer vi på slutten. Jeg er skuffet over egen innsats, men vi vinner gull, sier Henny Reistad.

Nora Mørk var kanskje Norges beste - og hun var rett og slett månebedotten etter at EM-gullet var et faktum.

– Dette er helt surrealistisk. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle ta gull. Vi klarer på et merkelig vis å snu det. Jeg skjønner ikke hvordan, sa hun til TV3 like etter kampslutt.

For det var lite som minnet om norsk gull i store deler av kampen.

Danmark klart best

Danmark hadde et lite psykologisk overtak etter onsdagens 31-29-seier over Norge - og danskene gikk rett i strupen på Norge fra start i EM-finalen i Slovenia.

Norge, med fyllingsdøl Stine Skogrand fra start på høyrekanten, virket rett og slett litt rystet og de tekniske feilene florerte. Da omgangen var halvspilt ledet danskene 8-4 og landslagssjef Thorir Hergeirsson måtte bruke kampens første «time out» for å prøve å redde stumpene. Særlig manglet det norske angrepsspillet brodd.

Det fremste beviset på det var en usedvanlig tam Henny Reistad. Reistad har vært strålende dette mesterskap og regnes av mange som verdens beste håndballspiller. Mot Danmark var hun direkte svak og gikk til pause målløs etter fire mislykkede skuddforsøk.

Fantastisk Mørk

Heldigvis for Norge har de også Nora Mørk i sine rekker, og hun steppet virkelig opp i Reistads fravær. Hennes syv mål før pause gjorde at Norge kunne gå til pause «bare» tre mål bak Danmark, som ledet 15-12 halvveis ut i finalen.

Kampen levde med andre ord i beste velgående, og det var utelukkende Mørks fortjeneste.

Skogrand sterk i forsvar

Etter 38 minutter scoret Reistad sitt første mål - og med en Skogrand som sto strålende i forsvar - hang Norge på Danmark som en klegg i starten av 2. omgang. Kampen var på ingen måter avgjort.

Norge fikk en rekke sjanser til å klatre helt opp i ryggen på danskene, men hver gang de var i ferd med å snu kampen i sin favør, feilet Hergeirssons jenter i de avgjørende øyeblikkene. Som da Reistad bommet på åpent mål i det 47. minutt på stillingen 22-20 til Danmark.

Men Norge ga aldri opp - og etter 50 minutter var endelig Norge a jour med rivalen da Maren Aardahl banket inn utligningen.

Reistads revansje

Da hadde også bergenseren Emilie Hovden entret banen, bare for å pådra seg en litt unødvendig tominutter på verst tenkelig tidspunkt. Heldigvis for Fana-jenten leverte lagvenninnene som bare det mens hun satt i skammekroken. Kristine Breistøl leverte to kanonkuler - og veteran Katrine Lunde stengte buret - og for første gang var Norge i ledelsen!

Nå var det danskene som rotet, og Henny Reistad skulle revansjere seg! Tre minutter før slutt sendte hun Norge opp i en tomålsledelse med en av sine varemerker - en druser fra høyden. Fortvilelsen var til å lese i ansiktene på de danske jentene - de skjønte at de hadde rotet det vekk!

Sluttsekundene ble et nervedrama, som seg hør og bør, men rutinerte norske jenter holdt hodet kaldt og red nok en gullmedalje i havn etter en gyser av en finale. Norge vant 27-25!

Gullet betyr at Norge er direkte kvalifisert til OL og til neste EM-sluttspill.