Knut Borge er død, 67 år gammel

Knut Borge var kjent fra radio og TV som journalist, moromann og konferansier.

Knut Borge var kjent fra radio og TV som journalist, moromann og konferansier. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den mangeårige NRK-medarbeideren og bergensvennen Knut Borge er død, 67 år gammel. Borge døde natt til søndag etter lengre tids sykdom, opplyser hans familie til NRK.

DEL

Borge som har vært et kjent fjes på TV og en like kjent radiostemme i en årrekke, startet sin karriere i NRK som frilanser i 1973. Han er blant annet kjent fra programmene "Borgulfsen" med makker Torkjell Berulfsen.

Han var en sann bergensvenn og dro ofte til byen for å lage radioprogrammer, blant annet under de årlige Festspillene.

I intervjuer la han aldri skjul på at han likte meget godt bergensernes gemytt, engasjement og byens sjel.

– Bergen er noe helt for seg selv. Nesten som å komme til utlandet for meg, sa han til BA en sommerdag i 1991.

– Gjorde munnrapphet til kunst

Programmet gikk først under navnet «Nattredaksjonen» som ble sendt på radio fra 1982 til 1997. I mellomtiden lagde duoen TV-programmet "Borgulfsens betasuppe" i 1992 og 1993.

Borge ledet flere ganger på 1990-tallet TV-sendingen fra Spellemannprisen, og han var sist å se på TV-skjermen i spørreprogrammet "20 spørsmål" i 2012 da Trond-Viggo Torgersen overtok stafettpinnen som programleder.

– Han var en av NRKs største radioprofiler og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk – først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes til kanalen.

Knut Borge, her sammen med Torkjell Berulfsen, på Fløyen.

Knut Borge, her sammen med Torkjell Berulfsen, på Fløyen. Foto:

De siste årene har NRK-veteranen vært gjennom flere tøffe helsemessige prøvelser etter at han ble enkemann for 13 år siden

Fryktet ikke døden

Til Dagbladet i fjor vår uttalte den folkekjære programlederen at han ikke fryktet døden.

– Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning, sa han til avisen.

Artikkeltags