Gå til sidens hovedinnhold

Ny flott heder til Jakob (100)

Han hadde neppe tenkt han i sitt 101. år skulle få enda en påskjønnelse. Men 75 år etter krigens slutt, er det noen som fortsatt husker historien. Og denne gangen på andre siden av Atlanteren!

Jakob Strandheim er den siste gjenlevende fra den legendariske Shetlandsgjengen.

Veteranen med i alt 56 turer over Nordsjøen under andre verdenskrig, ble nok en smule overrasket da major Harald Gåsø, sjef ved Bergenhus festningsmuseum kom på døren.

– Vi hadde jo først en avtale med Strandheim i mars, men alle husker jo hva som da skjedde – pandemien kom og lukket alt ned, forklarer Gåsø.

– Så skulle vi gjøre et nytt forsøk i august, men da passet det ikke helt for Jakob, så vi skjøv på det.

Men nå var turen kommet for et besøk på Nordås, hjemme hos veteranen som høsten 1941, som 21 åring, valgte å stå opp mot den tyske okkupasjonsmakten på sjøen.

Da han rømte fra hjemstedet Torsvik i Øygarden, visste han lite hva som ville møte ham.

– 79 år senere blir jeg så møtt av en stilig kar som er både høyreist og rak i ryggen. Jeg kommer i finuniformen min, ringer på – så går døren opp. Og der står han i stram giv akt. Jeg hilser som jeg aldri før har gjort. Og Jakob hilser tilbake. Plutselig smiler og ler vi begge to.

Gåsø legger ikke skjul på at dette møtet i døren, var et stort øyeblikk – og et minne for livet.

Med seg hadde han Convoy Cup Medaljen og Camp Norway Medaljen.

Convoy Cup er en internasjonal stiftelse med utgangspunkt i Halifax, Canada til minne om konvoifarten over Atlanteren under andre verdenskrig og alle som mistet livet sitt på havet.

Så langt har stiftelsen hedret over 2000 veteraner med medaljen, og dessuten bidradd med midler til krigsmuseer over hele verden. Deriblant det norske krigsseilermonumentet i Halifax, i Lunenburg, Nova Scotia, og engelske Chester og Liverpool. Dessuten ble det gitt midler til monumentet som ble reist over den norske skipshunden Bamse i Montrose, Skottland.

Jakob Strandheim har fra før blitt tildelt St. Olavs medaljen med ekegren to ganger, og ett av høydepunktene er nok da han i 2005 var på Buckingham Palace i London og fikk hedersmedaljen av Dronning Elisabeth.

Gjorde mye av oss

Convoy Cup medaljen er ingen offisiell medalje som kan bæres på f.eks. militære uniformer, men et initiativ av en privat organisasjon som ønsker å hedre alle dem som kjempet på sjøen under andre verdenskrig.

– Om historien er gammel og det er lenge siden, er den jo vanskelig å komme forbi. Vi var en liten nasjon, men gjorde tydeligvis mye av oss, sier Jakob med et stort smil.

Kommentarer til denne saken