I 2022-sesongen vil de fem nivåene i verdensserien til Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) bli erstattet med tre nivåer: Elite (16 lag), Challenge (24) og Futures (16).

Formatet gjør at hver Elite16-turnering blir holdt med fire puljer med fire lag. Deretter blir det utslagskamper. Turneringene vil foregå uten kvalifisering, og det vil bli spilt 64 kamper over fire dager.

Har investert 2,7 milliarder kroner

Årsaken er at investeringsselskapet CVC har pumpet inn mye penger i et i samarbeid med Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB). Flere medier opererer med at avtalen har en verdi på omkring 300 millioner dollar (2,7 milliarder kroner).

Volleyball World-sjefen Finn Taylor er tidligere leder for det turnerende sirkuset Cirque du Soleil, og mye tyder på at volleyballproduktet med dette får seg et oppsving.

Turneringene vil foregå på mange av de samme stedene som tidligere.

CVC Capital Partners var tungt inne i Formel-1-sirkuset mellom 2006 og 2016. De er blant verdens største investeringsselskaper og har plassert pengene sine i flere store idretter.

Kåre Mol har troen

– I utgangspunktet melder vi oss på i alle turneringer, så ser vi litt på slitasjen, sier Kåre Mol.

Han er far til Anders og hovedtrener for verdens beste sandvolleyballpar. Far og sønn er som kjent fra Strandvik i Fusa, der en vanvittig sandvolleyfamilie har sitt hjemsted.

I romjulen ble Anders' lillebror Markus kåret til årets idrettstalent i Hordaland av BA. Les saken her:

Kåre Mol har tro på det nye konseptet hvor det kun blir spilt sandvolleyball på to baner med bedre produksjoner. Trolig blir alle kameraene flyttet til én bane fra kvartfinalene og utover for å heve nivået på TV-produksjonen.

– Det blir nok litt prøving og feiling, sier han.

I tillegg vil sesongen avsluttes med en finaleturnering der de ti høyest rangerte lagene får delta. I Challenge- og Futures-turneringene handler det om å samle rankingpoeng for å ta seg opp til elitenivået.

I tillegg til den ny verdensserien er VM i Roma (juni) og EM i München (august) naturlige mål for den suksessrike duoen.

Seiersvant

I 2018 slo Mol og Sørum for alvor gjennom i toppen av sandvolleyballverden. Siden har tre strake EM-gull, VM-bronse og 13 seirer i verdensserien blitt toppet med OL-gull og et fjerde EM-gull. Da blir det naturlig å spørre om hvordan 2022 vil bli.

– Jeg har blitt så vant til det (suksess). Men hvert år er jeg like usikker på om vi klarer å opprettholde det, sier Kåre Mol.

– Å toppe den sesongen vi har hatt, er veldig vanskelig, men vi tror det er utviklingsmuligheter ennå, legger han til.

Mol selv vil gå inn i en litt mer tilbaketrukket rolle enn før. Siden 2015, da prosjektet «Beachvolley Vikings» startet, har han vært tungt involvert i veien mot toppen. Det kommende året får assistenttrener Jetmund Berntsen, bror av Kåres kone Merita, mer ansvar.