Gå til sidens hovedinnhold

Ny pepperkakebyrekord - igjen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Husk på at her inne skjer det magi, og vi har mange gode hjelpere med oss. Så jeg kan bekrefte at vi har satt ny rekord i år igjen, sier politiførstebetjent Bente Liland med et lurt smil.

Det var torsdag formiddag duket for den sedvanlige pepperkakebytradisjonen; oppmåling og prisutdeling. I år som i fjor, og året før, var byen bittelitt større enn året før. Det gjeldende pepperkakebyrekorden er på 480 kvadratmeter, mot 470 i fjor, og 460 i 2017.

– Men i år har vi faktisk en liten nedgang i antall byggverk, til 2010 eksemplarer. Det er 80 mindre enn i fjor, sier pepperkakebysjef Steinar Kristoffersen til BA.

Imponert viseborgermester

Pepperkakebyviseborgermester Tryggve Fett er et eneste stort, imponert smil.

– Jeg lar meg glede og fascinere over bredden i årets by. Det er utrolig mange flotte byggverk i år. Det er en fantastisk tradisjon vi har skapt her i Bergen som nå mange tar etter oss, sier han.

Bente Liland fra politiet deltok i fjorårets måling også. For henne er dette blitt en fin førjulstradisjon.

– Jeg lar meg imponere over de som har bidratt. Jeg har prøvd å sette sammen et pepperkakehus selv, og nesten brent fingrene av meg. Så all ære til dem som får det til, sier hun med et smil.

– Det er viktig å lage en opplevelse på tvers av generasjoner, og det klarer vi med pepperkakebyen, sier sjefen Steinar Kristoffersen.

Saken fortsetter under bildet.

Kirke fra Tyskland

14 vinnere ble utropt i pepperkakebyen torsdag. To av dem kom helt fra Tyskland for å ta i mot prisen. Elisabeth og Hans-Joachim Kaune har laget Michaeliskirche fra hjembyen sin Hildesheim. De var overveldet over å se Pepperkakebyen.

– Det er helt fantastisk her, og virkelig gøy å se kirken vår utstilt sammen med de andre byggene, sier Elisabeth Kaune til BA.

Det er første gang de har bakt til Pepperkakebyen, og det gjorde de i løpet av en uke i oktober her i byen. Det var etter å ha sett bilder på Instagram og Facebook de bestemte seg for at de ville bidra til verdens største pepperkakeby.

– Vi ønsket å bringe noe av vår by til Bergen, sier ektemannen.

De baker pepperkaker også hjemme.

– Men vi har ingenting som minner om denne byen i Tyskland, sier ekteparet.

Vant på første forsøk

Familien Hjelmeland/Vatnaland stilte mannssterke ved prisutdelingen i Sentralbadet. De hadde levert bidrag for første gang, og jammen vant de pris på første forsøk.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi brukte en hel helg, og det var jammen ikke bare enkelt. Men vi er veldig fornøyde med resultatet, sier mamma Ingelin Vatnaland.

Sammen med bonusbarna Martine Myhrer Hjelmeland (15), Markus Myhrer Hjelmeland (13) og barna Noah Hjelmeland (2,5) og Nikolai Hjelmeland (5 mnd) vant de juleprisen for Julenissens verksted. Et imponerende byggverk over tre etasjer, med en bro og et lite hus i hagen.

– Det er stor stas å vinne pris. Dette var jo tross alt teståret vårt. Vi har store planer for neste år, sier Vatnaland.

15-åringen Martine får æren for å være arkitekten bak.

– Det tok lang tid, og vi møtte på noen utfordringer underveis. Det var vanskeligere å lage trapp enn jeg hadde trodd. Men det var veldig morsomt at vi vant pris, sier 15-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

Årets pepperkakebyvinnere:

BARNEHAGEPRISEN

Kidsa Christinegård Hus med utedo. 50 barn og 12 voksne

KULTURPRISEN

Elisabeth og Hans-Joachim, Michaeliskirche Hildesheim, Tyskland

SKOLEPRISEN

Davanger Skole, klasse 1 og 2. 16 elever og 20 voksne.

BYDELSPRISEN

Landåspikenes bruktmarked, Landåspikenes bruktmarked. Veronika Brudeseth

JULEPRISEN

Familien Hjelmeland-Vatnaland, Julenissens verkstad

FRILUFTSPRISEN

Kvernslåtten barnehage – Skogsmaurene, kanoer med padlende barn

RACERPRISEN

Alessio og Jacopo, bilbane og hus

MARITIM PRIS

Wilson For Wilson Snow

FANTASIPRISEN

Espira Rå barnehage, Hus, svaneslede, bil med juletre på taket

MUSEUMSPRISEN

Naturhistorisk museum, UiB Naturhistorisk museum

BERGENSPRISEN

Ane, Johanneskirken

NABOPRISEN

Nabolaget Sydnes, Sydnesplassen/Ivar Aasensgt

PEPPERKAKEBYLIVSPRISEN

Dragefjellet Minifestival, Dragefjellet minifestival

PROFFPRISEN

FAV GRUPPEN og Kate Kippersund