– I kombinasjonen med celleprøver og HPV-tester, kan vi bortimot utrydde livmorhalskreft ved hjelp av denne vaksinen – dersom myndighetene og kvinnene selv vil det, sier professor Ole Erik Iversen ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus til BA.

– Enorme besparelser

Han var med på utprøvingen av de eksisterende vaksinene, Gardasil og Cervarix. De kan forhindre 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene. Gardasil, som beskytter mot fire ulike HPV-virus, gir også beskyttelse mot kjønnsvorter.

Den nye vaksinen, som nå er godkjent i USA, beskytter mot ni ulike HPV-virus, og altså 90 prosent av livmorhaldkrefttilfellene.

– I tillegg til økt beskyttelse mot livmorhalskreft, beskytter den nye varianten mot 80 prosent av behandlingskrevende celleforandringer, mot 50 prosent i dag, sier Iversen.

– Dette kan gi enorme besparelse for helsevesenet og den enkelte, legger han til.

– Skadelig skepsis

Resultatene av studiene av den nye vaksinen blir publisert i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine i februar. Iversen er en av medforfatterne.

Han håper vaksineskepsis og manglende informasjon ikke kommer i veien for HPV-vaksinasjon.

– Vi ser at siden HPV er et seksuelt overførbart virus, er det mange som er skeptisk til å gi den til unge jenter. En del er også skeptiske på grunn av sjeldne bivirkninger. Men en undersøkelse fra Sverige og Danmark, basert på én million jenter, viser ingen forskjell mellom forekomst av 53 ulike sykdommer, som MS, narkolepsi og ME, blant vaksinerte og uvaksinerte jenter, påpeker han.