Banen er stengt mellom Ustaoset og Myrdal, og skadene som følge av snøraset er omfattende.

– Rasstedet er nå ryddet for snø, og det ødelagte snøoverbygget er fjernet. Vi jobber nå med å sikre og rydde vekk den skadede kontaktledningen slik at snøfreseren kan passere og rydde jernbanen for snø. Deretter vil de begynne å reparere kontaktledningen. Bane NOR estimerer at strekningen kan åpnes igjen ved midnatt, skriver selskapet i en melding på sine hjemmesider onsdag klokken 1600.

Mye snø

– Det er mye snø på fjellet, så snømengdene gjør at det er utfordrende å rydde jernbanen, sier pressevakt i Bane Nor, Linn Tone Otterholt.

Hun opplyser videre om at den første arbeidsmaskinen som brøytet østfra kom langt på vei, men kjørte seg fast i en 60 meter lang og fire meter høy snøfonn cirka en kilometer øst for Finse.

– Maskinen er nå løs, og brøytingen fortsetter, melder Bane Nor onsdag ettermiddag.

Store skader fra raset

Raset ble meldt litt før klokken 1330 mandag 17. februar. Det traff et eldre snøoverbygg like øst for Kleven bru, og rundt 25 meter av bygget ble skadet, heter det i pressemeldingen.

Kontaktledningen ble revet ned på strekningen.

Grunnen til at Bane Nor ikke fikk drevet opprydningsarbeid tirsdag var, ifølge dem, at skredfaren var så stor at det ikke var forsvarlig å sende mannskaper og maskiner inn i området.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tirsdag ettermiddag gikk man i gang med snørydding fra Ål mot Haugastøl. Det ble også mobilisert ekstra snøryddingsmaskiner fra Østlandet i tillegg til snøfresere og ploger som allerede var på Bergensbanen, ifølge pressemeldingen.

Lokaltogene mellom Bergen, Voss og Myrdal går som normalt. Bane NOR anbefaler de reisende å følge med på Vys nettside for informasjon om sin reise.

Bedre forhold onsdag

Onsdag opplyser Bane Nor at geolog og skredekspert ga klarsignal til å begynne å arbeide i området. Mannskapene jobber nå med å rydde rasstedet og reparere den skadde kontaktledningen til togets kjørestrøm.

Skadene er omfattende og vil ta tid å reparere.

Parallelt med dette blir jernbanen ryddet for snø fra begge sider. Det siste halvannet døgnet har det samlet seg opptil tre meter snø i sporet.

Onsdag er det meldt kaldt og fint vær, og snøskredfaren er redusert til betydelig på oransje farenivå.