Etter å ha bygget opp to firmaer sto Ronny (45) på bar bakke – nå er han på vei mot ungdomsdrømmen

 Ronny Standahl håper nå at sikkerhetskursene han har tatt ved ResQ, i kombinasjon med erfaringen som leder og fra renholdsbransjen, skal sikre ham en jobb innen forpleining i Nordsjøen.

Ronny Standahl håper nå at sikkerhetskursene han har tatt ved ResQ, i kombinasjon med erfaringen som leder og fra renholdsbransjen, skal sikre ham en jobb innen forpleining i Nordsjøen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Da Ronny Standahl (45) ble arbeidsledig hadde han over 25 års erfaring som bedriftseier, men ingen formell kompetanse. Nå har han fått hjelp til å finne en ny karriere.

DEL

– Som ung drømte jeg om å jobbe i Nordsjøen, og tok sikkerhetskurs, men slik ble det ikke. I stedet startet jeg og min bror et rengjøringsfirma da jeg var 18 år gammel, forteller Ronny Standahl.

Etter ett år på videregående, sluttet han på skolen, og tok fatt på arbeidskarrieren.

– Jeg var litt skolelei og skulle bare ta en pause fra skolen, så ballet det på seg, sier 45-åringen.

Mange års ledererfaring

Firmaet han startet med broren i 1991 vokste seg etter hvert stort.

– Vi sa til hverandre at enten må vi finne på noe annet, eller så må vi gi gass. Det ble til at vi ga gass, og vi hadde i løpet av noen år avdelinger flere steder i landet og flere hundre ansatte, forteller Standahl, som var daglig leder.

I 2008 bestemte han seg for å selge seg ut av firmaet. Broren overtok ledelsen.

– Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, forklarer han.

Firmaet som startet som Askøy vask er i dag kjent som AB Solutions AS, et firma med rundt 1000 ansatte fordelt på tre norske byer.

– Min CV er jo egentlig nettsiden til AB Solutions – et firma jeg var med på å starte, utvikle og lede fra starten, sier firebarnsfaren.

Les også: – Aldri dårlige knær eller rygg

Konkurs og tøffe tider

Etter salget kjøpte Standahl et byggfirma.

– Da jeg kjøpte det var de ti ansatte. Firmaet vokste til 40 ansatte, og det gikk bra. Men på grunn av ulike uheldige omstendigheter, gikk dessverre firmaet konkurs i 2015, sier han.

Standahl ønsket da å forsøke seg som vanlig arbeidstaker. Det skulle vise seg å ikke være så lett.

– Uten en bachelor eller et fagbrev som beviser hva jeg kan, kommer jeg til kort, tross 20 års erfaring som leder. Det er tøft å oppleve, vedgår han.

Saken fortsetter under bildet

Les også: Anne (37) trosset legens dystre spådom: – Jeg tenkte «ikke faen»

Fyller et hull

Etter tre år som sykmeldt og arbeidsledig, fikk Standahl i august tips om et tilbud i regi av Hordaland fylkeskommune som startet opp i Bergen ved årsskiftet: Gratis karriereveiledning til voksne over 19 år.

– Jeg fant ut at det var verdt å prøve og fikk en time til veiledning hos Karriere Hordaland, forteller han.

Der møtte Standahl karriereveileder Sesilie Ådland.

– Vi har veldig stor bredde i hvem som kommer til oss for veiledning, men Standahl er på mange måter typisk for dem som oppsøker oss, sier hun til BA, og tilføyer:

– Til oss kommer alt fra unge som har fullført en mastergrad, men ikke får jobb, til voksne som har vært mange år i arbeidslivet og kan mye, men ikke har formell kompetanse. Begge grupper trenger gjerne hjelp til å se hva de faktisk kan, og hvilke jobber som kan være realistiske å søke på.

– Vi vil fylle et hull for voksne som ikke går på skole, er i studier eller i Nav. De som tidligere måtte betale for karriereveiledning selv, eller som kanskje ikke hadde oppsøkt et slikt tilbud, sier leder for Karriere Hordaland Kjell Helge Kleppestø.

Tilbudet har vist seg å være veldig populært. Hittil har rundt 460 hordalendinger oppsøkt dem. Målet om å ha 1000 veiledningssamtaler innen nyttår, når de trolig allerede i løpet av måneden.

Kleppestø forteller at de ønsker å nå ut til flest mulig:

– De fleste som kommer hit er faktisk i arbeid, og mange har høy utdanning. De har en jobb, men vil gjerne gjøre noe annet, og ønsker råd om hva de kan gjøre.

Les også: Khebat er utdannet økonom, men jobber på bensinstasjon

Vekket liv i drømmen

For Standahl ble møtet med karriereveileder Sesilie Ådland et steg i retning ungdomsdrømmen.

– Først tok jeg en kartleggingstest som hjelper deg å se hva du er god på, og gjør at du blir litt kjent med deg selv. Så hadde jeg samtaler med veilederen. Hun spurte meg hva jeg hadde tenkt på å bli som ung, og jeg fortalte om drømmen om jobb i Nordsjøen. Sesilie penset meg da inn på tanken om at jeg med min bakgrunn fra renholdsbransjen kunne passe til å jobbe med forpleining på plattform, forteller 45-åringen.

Sammen fant de frem til hvilke kurs han trenger for å kunne få jobb i Nordsjøen.

– Jeg har nå tatt grunnleggende sikkerhetskurs for offshorebransjen her ved ResQ, og skal ta helidekk-kurs og grunnkurs i førstehjelp etter høstferien. I tillegg planlegger jeg å ta et arbeidsledelsekurs og fagbrevet innen renhold, forteller han fornøyd.

Totalt bruker han rundt 50.000 kroner på kurs i jakten på drømmejobben.

– Jeg har allerede søkt på en jobb i Equinor, og har troen, sier Standahl smilende.

Saken fortsetter under faktaboksen

Karriere Hordaland

Hordaland fylkeskommune opprettet Karriere Hordaland høsten 2017.

Tilbudet er gratis og retter seg mot alle over 19 år i Hordaland.

Karriere Hordaland består av tre karrieresentre med kontorsted i Bergen, Sunnhordland og Nordhordland.

I tillegg har de tilbud om veiledning via telefon eller video, og har nylig startet opp med work shops.

Det arbeider til sammen åtte karriereveiledere ved de tre kontorene, fire er ansatt på bergenskontoret.

Hittil har cirka 460 personer vært innom Karriere Hordaland. De har hatt til sammen rundt 870 samtaler.

Karriere Hordaland er et tiltak på bakgrunn av Regional plan for kompetanse og arbeidskraft, og er del av en nasjonal satsing.

Kilde: Hordaland fylkeskommune

Arbeidsliv i endring

Han angrer ikke på at han oppsøkte Karriere Hordaland:

– Nei, dette er et tilbud jeg tror kan hjelpe mange, sier firebarnsfaren, som har følgende råd:

– Arbeidsmarkedet har blitt tøffere, så rådet mitt til barna mine og andre unge er å ta ferdig en utdanning. Det er enda viktigere nå enn før!

Det er Ådland og Kleppestø enige i.

– Arbeidslivet er i endring, og det blir vanligere at vi må etterutdanne oss og ta nye valg underveis i karrieren. Da må myndighetene legge til rette for læring gjennom hele livet. Vi vil bidra til at folk kan finne sin egen vei, men vi serverer ikke svar, sier Kleppestø.

Les også: «Mr. VM» jobbet døgnet rundt for å lage folkefest. Så ble det helt stille.

Artikkeltags