Halvannen uke før studiestart står 345 studenter på venteliste for studentbolig. For to uker siden, 23. juli, var det hele 682 som ventet på bolig.

– Ventelisten er kortere enn den pleier å være. Det kan tyde på at flere studenter har funnet seg plass på det private markedet som er svært godt for tiden, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen i Studentsamskipnaden på Vestlandet.

Ingen studenter venter på madrass

Det bekrefter Utleiemeglerne. Mandag skrev BA om at det er rekordmange boliger til leie i Bergen.

– Kampen om studentbolig er ikke fullt så tøff som den var for få år siden da det pleide på være ganske ville tilstander på denne tiden av året, sier daglig leder for Utleiemegleren i Bergen, Eirik Hove.

Monsen forteller at det foreløpig ikke er studenter som benytter seg av Studentsamskipnadens tilbud om å sove på madrass mens man venter på å få leie seg en bolig.

– Vi har en roligere innflytting enn vi pleier å ha. Det er fremdeles svært mange som ikke har flyttet inn i studentboliger.

I Bergen er det om lag 6000 studentboliger.

– Vi trenger flere studentboliger i Bergen, men vi begynner å nærme oss metningspunktet. Dessuten er det dyrt og vanskelig å finne tomter i sentrum der vi ser at de fleste studentene vil bo, mener Monsen.

Studentsamskipnaden mener de har en dekningsgrad på 17–18 prosent. Målet er 20 prosent.

Dyrt og vanskelig å finne tomter

– Vi bygger nye studentboliger ved Brann Stadion. 350 boliger skal stå ferdige til studiestart i 2019. I tillegg har vi planer om flere boliger i Fosswinckels gate. Vi er usikker på når vi starter på byggingen av disse, men vi har allerede fått tilskudd til å bygge fra kunnskapsdepartementet, sier Monsen.

Hun sier at de har gått bort fra å bygge studentboliger langt fra sentrum.

– Vi kan ikke bygge studentboliger i Arna bare for å bygge studentboliger, påpeker hun.

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Nikolai Klæboe, mener det er stor mangel på studentboliger og synes tilbudet i Bergen er dårlig.

Han viser til Norsk studentorganisasjon årlige undersøkelse. Her kommer det frem at under 15 prosent vil ha mulighet til å bo i en studentbolig. 

– Vårt inntrykk er at antall studentboliger står på stedet hvil. Det er ingen utvikling. Riktignok bygges det noen flere studentboliger, men det kommer også flere studenter til Bergen nå enn tidligere, påpeker Klæboe.

Han viser til det er tatt opp 8000 studenter bare ved UIB til studiestart nå i høst.

Det er helt nødvendig med rimelige studentboliger for å sikre at alle kan ta en utdanning. Vi mener at regjeringen må sette av mer penger til boliger, sier Klæboe.