Slik herjet «Birk»

Artikkelen er over 2 år gammel

Ekstremværet ga både nedbørsrekord, stengte veier og et titalls skader på hus.

DEL

Fra fredag kveld og frem til klokken 1800 lille julaften kom det cirka 94 millimeter nedbør i Bergen.

Det er ny døgnrekord for desember måned. Den forrige rekorden fra 2004 var på 89,7 millimeter. 

– De offisielle tallene er ikke klare ennå, men hvis vi summerer timenedbøren havner vi på 94,6 millimeter, sier vakthavende meteorolog Kristin Sæter.

Like før klokken 1800 meldte Meteorologisk institutt at ekstremværet er over for denne gang. Da hadde det bøttet ned mellom 100 og 150 millimeter nedbør mange steder.

I Hordaland kom det aller mest på Gullfjellet, med 157,2 millimeter.

Så følger Fossmark med 137,5 mm, Kvamskogen med 119,1 og Sædalen med 115,7.

– Selv om Birk er over vil det være bygevær, men langt ifra like kraftig, sier Sæter.

71 oppdrag

Birk har sørget for å holde brannvesenet travle. Fra midnatt fredag og til lørdag ettermiddag hadde de fått melding om 71 ulike hendelser knyttet til ekstremværet.

– Vi har ikke vært ute på alle disse hendelsene, men det var mye å gjøre, spesielt i natt, sier vaktoperatør ved 110-sentralen Håkon Myking til BA.

– De siste timene har det imidlertid vært rolig. Nå er det kun brannvesenet i Odda som er ute på et oppdrag, knyttet til oversvømmelse i en trafostasjon, sier han til BA like etter klokken 1800.

Ifølge Tom Hansen, operatør i veitrafikksentralen, er det fortsatt en del ras og stengte veier.

– Verst er det i på Ev 134 i Etne, der veien ikke åpner igjen før i morgen. Der er det også ganske lang omkjøringsvei, sier han.

Titalls skader

Birk har også forårsaket en del skader på hus og innbo.

– Tidlig lørdag formiddag hadde vi registrert rundt ti skademeldinger, de fleste i Bergensområdet. Ingen av disse er større skader. Men skademeldingene strømmer nå på og vi forventer at antallet vil stige betraktelig utover ettermiddagen,
kvelden og kanskje morgendagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

Ifølge Tryg er det stort sett vannskader de har registrert.

– Det er viktig at folk sjekker boligene sine. Ta en runde rundt huset og se til at vannet finner fritt leide, at takrenner, kummer og rister er fri for skitt og at avløpene er mest mulig åpne. Hvis det er fare for vann i kjeller så rydd vekk på forhånd og få ting opp fra gulvet, sier forebyggelsesekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

Regn også julaften

Meteorolog Sæter sier at bygeværet vil vare gjennom natten og utover dagen på julaften.

– Utover dagen vil vinden dreie om øst. Da vil det bli litt lettere vær, men det er fortsatt fare for noe nedbør.

Artikkeltags