Flere kvinner kom sjøveien til Europa og er livredde for havet. Her lærer de å svømme.

Maryan Elmi fra Somalia (f.v.), Rufe Kasim fra Etiopia, Mariam Al Hussein fra Syria og Habeni trives godt på kurset. – Det er fint å snakke sammen med de andre og nå er det gøy å være i vannet, sier Elmi.

Maryan Elmi fra Somalia (f.v.), Rufe Kasim fra Etiopia, Mariam Al Hussein fra Syria og Habeni trives godt på kurset. – Det er fint å snakke sammen med de andre og nå er det gøy å være i vannet, sier Elmi. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Eritreiske Habeni Tesfy var én av flere tusen som en gang satt i en gummibåt på vei over Middelhavet. Nå prøver hun og flere andre å sette sin lit til vann igjen.

DEL

For første gang arrangeres svømming og sykling som valgfag for innvandrerkvinner på Ado Arena gjennom introduksjonsprogrammet.

Én av dem som deltar er Habeni Tesfy fra Eritrea. Hun kom sjøveien til Europa.

– Jeg satt i en båt med mange andre og så ikke vannet rundt meg. Vi ble raskt plukket opp av hjelpemannskaper, så jeg ble ikke så redd.

Mariam Al Hussein fra Syria og Rufe Kasim fra Etiopia fløy til Norge, men de tror mange kan ha store vanskeligheter med å nærme seg vann på grunn av det de har opplevd på den farlige ferden til Europa.

– Ja, det er vanskelig. Mange har sett døde personer i vannet. Her er bassenget én meter dypt og det er lite, så da er det tryggere, sier Al Hussein.

Vil være et forbilde

BA møter kvinnene etter svømmetrening.

– Jeg var veldig redd for vannet før, men nå synes jeg det er gøy. Det er også komfortabelt at det bare er kvinner med her, sier Kasim.

Saken fortsetter under bildet

Livredningskurs er en del av svømmetreningen på Ado Arena.

Livredningskurs er en del av svømmetreningen på Ado Arena. Foto:

Alle tre har barn og ønsker å kunne svømme sammen med dem. Det er viktig å være et godt forbilde på den måten, mener de.

– Det er også viktig at barna lærer å være selvstendige i kontakt med vann, sier Kasim.

Livredning og sykling

Kurset er todelt. Den ene delen er svømme- og livredningstrening.

– Det er veldig bra. Hvis man ser at en person trenger hjelp, men ikke kan, føler man seg hjelpeløs. Nå kan jeg, sier Al Hussein.

– Jeg har lært meg, hva heter det, munn til munn, sier Tesfy og smiler.

Saken fortsetter under bildet

Habeni Tesfy (f.v.), Mariam Al Hussein og Rufe Kasim har tenkt flere ganger at de måtte lære seg å sykle. Nå vil mødrene dra på tur med mann og barn.

Habeni Tesfy (f.v.), Mariam Al Hussein og Rufe Kasim har tenkt flere ganger at de måtte lære seg å sykle. Nå vil mødrene dra på tur med mann og barn. Foto:

Etter den to timer lange økten, står sykling for tur. Bergen bysykkel har stilt med gratis sykler til kurset.

Al Hussein fyker frem og tilbake på sjøsiden utenfor svømmehallen.

Hun og Kasim lærte seg kunsten på to dager.

– Jeg har lyst til å sykle med barn og mann rundt Store Lungegårdsvannet. Det kan jeg nå, sier Al Hussein og smiler.

Kasim sier at hun så bergenske mødre sykle rundt med barna sine og tenkte at det hadde hun også lyst til.

– Det er stort

Fysioterapeut og leder for kurs og utdanning Marita Lund-Fridell ved Ado Arena forteller om en motivert gjeng som har prestert over all forventning.

– Noen har opplevd vanntortur, noen har kommet over Middelhavet og sett personer drukne. De kan ikke svømme og de fleste har flere barn. Når de mestrer noe her, er det derfor stort. Vi står med tårer i øynene alle sammen, sier en rørt leder.

Saken fortsetter under bildet

 Marita Lund-Fridell ved Ado Arena synes det er stort å være vitne til gleden og mestringsfølelsen kvinnene deler med henne.

Marita Lund-Fridell ved Ado Arena synes det er stort å være vitne til gleden og mestringsfølelsen kvinnene deler med henne. Foto:

Trygghet og motivasjon er avgjørende for motorisk læring. Kvinnene må blant annet flyte på magen med ansiktet i vannet. Det krever mot, forklarer Lund-Fridell.

Kvinnene og lederen kjente ikke hverandre fra før, men har blitt en sammensveiset gjeng, sier hun.

– Det er mye selvironi og mot, og de gir av seg selv. Å se gleden gjør noe med en. Jeg synes at dette passer godt med Ados visjon: Vi skal være for alle.

Lund-Fridell roser også Bergen bysykkel for samarbeidet.

Prissetter samarbeid

Markedssjef i Bergen Bysykkel Nanna Reiss synes det er fint å kunne hjelpe til.

– Uansett hvor man kommer fra og hvem man er, er det å lære seg noe nytt fantastisk. Det er også en fin måte å bli kjent med byen på, sier hun.

Direktør for etat for inkludering, Anne-Marit Presterud, setter pris på samarbeidet med Ado Arena.

– Jeg har fått noen fine bilder og der ser ut som det fungerer veldig fint. Dette hører jeg også fra mine kollegaer, sier Presterud.

Etatens visjon er å legge til rette for en robust tilknytning til det norske samfunn og arbeidsliv for alle flyktninger og innvandrere.

Saken fortsetter under bildet

Kvinnene lærer seg også å sykle med god hjelp fra ansatte hos Ado Arena. Bergen Bysykkel har stilt med gratis utlån.

Kvinnene lærer seg også å sykle med god hjelp fra ansatte hos Ado Arena. Bergen Bysykkel har stilt med gratis utlån. Foto:

– I det ligger det å bli presentert for de fysiske aktivitetene som er naturlig for mange som er oppvokst her. Man får en smakebit og kan velge selv senere, sier Presterud.

Hun forklarer at det er viktig å bli vant til vann og i neste omgang å kunne svømme når man bor i en kystby som Bergen.

Introduksjonsprogrammet

  • Kommunens introduksjonsprogram er for flyktninger mellom 18 og 55 år.
  • Målet er selvforsørgelse i form av jobb eller utdanning.
  • En del av programmet foregår på Nygård skole. I tillegg samarbeides det med NAV, private kursleverandører og frivillig sektor.

Kilde: Bergen kommune

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken