Gå til sidens hovedinnhold

– Vi trenger bare en lomme på ti minutter

Artikkelen er over 2 år gammel

Med litt flaks går det kommunale fyrverkeriet som planlagt.

Det har blitt mye vær på Vestlandet på årets siste dag.

BA skrev tidligere mandag, at dersom vinden øker til 15 sekundmeter konstant vind må det planlagte fyrverkeriet i Vågen flyttes eller droppes.

Siste rapport fra Værvarslingen på Vestlandet gir fortsatt neglebiting for bergensere som elsker fyrverkeri.

– I øyeblikket ligger vinden på sørvest til vest og det blåser ikke så mye i sentrum. Slik vil det være frem til klokken 2300 i kveld, men så dreier vinden nordvest og det er ikke gunstig for lekteren som ligger i Vågen, sier meteorolog Steinar Skare.

Små marginer

For rundt midnatt kommer vindstyrken opp i liten til full storm, men nøyaktig når den slår inn med full kraft, er vanskelig å spå.

– Det er ikke godt å si. Enten kommer den ved midnatt eller like etterpå. Marginene er små.

En bitte liten margin er akkurat det pyrotekniker i Engelsrud fyrverkeri Lasse Store håper på. Han står og rigger til en lekter som skal slepes ut i Vågen, der fyrverkeriet avfyres ved midnatt.

– Vi trenger bare en lomme på ti minutter, så går dette bra. Foreløpig går fyrverkeriet som planlagt og vi får oppdateringer fra meteorologen hver time.

Flere byer på Nordvestlandet avlyser oppskytningen, melder VG.

Per klokken 1715 er det imidlertid ikke tegn til at denne tendensen når Bergen.

Flyttet fra Bontelabo

Saken fortsetter under bildet

 

Store opplyser at han er i løpende kontakt med brannvesenet.

– Vi vurderer vind og vær hele tiden, sier han.

Fyrverkeriet, som arrangeres av Bergen kommune og Bergens Tidende, skal etter planen skytes opp fra en lekter utenfor Vågen, 300 meter fra land.

Saken fortsetter under bildet

 

Eilif Harbitz-Rasmussen i Vestlandsbryggen AS, står for lekteren og løfter fyrverkeriet ned ved hjelp av en kranbil for tredje år på rad.

– Jeg frykter ikke at fyrverkeriet droppes, dette går bra. Det er jo fordelen med en lekter, den kan flyttes rundt, sier han.

Originalt var planen å plassere lekteren på Bontelabo.

– Sterk vind kan skape gripende scener, så vi fikk tillatelse av brannvesenet og politiet til å legge til her, sier Harbitz-Rasmussen.

Løpende kontakt

Saken fortsetter under bildet

 

Brigadeleder i Bergen brannvesen, Knut Konrad Milde, skal ha løpende kontakt med pyroteknikeren utover kvelden.

– Vi vil ha en åpen dialog der vi kommer til å drøfte de værprognosene som måtte komme, sier han.

Det er Engelsrud fyrverkeri som har ansvaret for at alt går trygt for seg. Brannvesenet og kommunen er ikke aktive under selve oppskytningen av fyrverkeriet, men bistår med råd.

– Jeg er trygg på at Engelsruds fagvurderinger er forsvarlige. Hvis det er forsvarlig skytes det opp, hvis ikke får vi sende det opp senere i uken, sier Ivar Konrad Lunde, beredskapssjef i Bergen kommune.

Han forteller om tett oppfølging fra kommunen og brannvesen.

– Skal kunne se rakettene

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Aslaug Skånevik Valved, tror ikke det vil være fare for at bergenserne ikke ser fyrverkeriet, dersom det sendes opp.

– Sikten reduseres mest i sludd og snø, men det blir jo ikke like klart som oppholdsvær, sier hun.

Rundt midnatt skifter været fra frontnedbør, det vil si sammenhengende nedbør, til byger. Det kan gi perioder med bedre sikt, men samtidig vil vinden ta til i styrke.

Faremeldingen som er sendt ut fra Meteorologisk institutt viser vindkast mellom 30- og 35 meter per sekund.

– At skyer kan skille seg fra de andre og danne et lavere skydekke kalles, «sundrevne styggeværsskyer». Sammen med mye vind kan dette redusere sikten, sier Valved.

Hun ber privatpersoner følge med på vær- og vindforhold der man bor.

– Vær fornuftig, så man ikke skyter fyrverkeri rett over til naboen, det kommer en god del vind, lyder vakthavenes formodning.

Den oppfordringen deles av brigadeleder Milde.

Kommentarer til denne saken