Gå til sidens hovedinnhold

Irene vil glede kreftsyke i julen. I fjor var det hun selv som trengte støtte.

Artikkelen er over 2 år gammel

Julen 2017 var Irene Aandal-Nilsen alvorlig kreftsyk. I år har hun levert pakker til barn av syke foreldre.

– Alle skal inn samme dør, noen antatt friske, noen dårlige og andre er døende. Du blir eksponert for dette mens du selv venter på at legen skal fortelle deg om du skal leve eller dø, sier Irene Aandal-Nilsen.

Det hun skisserer her, er hvordan det er å sitte på venterommet i kreftavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus. 

I fjor på denne tiden var Aandal-Nilsen blitt diagnostisert med tarmkreft. Etter en større operasjon begynte hun på cellegift i julen. Hun fikk bo hjemme, men tilbragte likevel mye tid på sykehuset.

For henne ble Vardesenteret svært viktig.

– Alt ble litt tryggere her

Vardesenteret er et tilbud for kreftpasienter og pårørende som tilbys ved flere av landets sykehus deriblant Haukeland. Her kan man ta en pause, en kopp kaffe, utveksle erfaringer og få råd og hjelp.

– Første gang jeg var innom var etter en tung prat med en kreftoverlege. Jeg følte meg ganske alene og redd, sier Aandal-Nilsen.

Hun ble møtt med varme og omsorg på senteret, det gjorde alt litt tryggere. Siden den gang har Aandal-Nilsen vært innom ofte, spesielt når hun venter svar på bilder og klokken går ekstra sakte oppe på venterommet.

– At vi i min familie hadde det så tøft i førjulstiden i fjor, gjør at jeg i år føler en stor takknemlighet for at jeg fortsatt er her, sier Aandal-Nilsen og trekker pusten.

– Jeg har lyst til å bruke den følelsen til å gjøre noe positivt for andre, legger hun til.

I år har trebarnsmoren samlet inn penger og kjøpt flere gaver til barn som er pårørende til kreftsyke voksne. Tanken er å gi litt glede til barna samtidig som de voksne får litt uventet omsorg, og litt mer styrke. På samtlige pakker er det festet et rødt hjerte,. Der står det:

«Du er modigere enn du vet, sterkere enn du tror og klokere enn du forstår».

– Det er en utfordring å finne noe som passer for både store og små, det måtte nesten bli Ole Brumm, sier Aandal-Nilsen og smiler.

Noah ga bort alle bursdagspengene

Den uventede omsorgen

Saken fortsetter under bildet

 

– Da jeg ble syk, var den uventede omsorgen det fineste jeg visste om. Jeg fikk en lue av en dame jeg ikke kjente, fordi hun så at jeg frøs. Noen andre kom med middag på døren en dag. Slike ting kan bety enormt mye, sier hun.

Aandals-Nilsens yngste barn var seks måneder da hun ble syk. De to andre var tre og et halvt og fem og et halvt år gamle.

De spurte om hun kom til å dø, og Aandal-Nilsen svarte at hun ikke visste, men at legen trodde hun kommer til å få leve.

Aandal-Nilsen forklarer at hun fikk råd fra fagpersonell om å snakke åpent og ærlig med barna.

– Det å bli alvorlig kreftsyk når man har små barn var tøffere enn jeg hadde trodd. Derfor er det ekstra viktig å støtte opp. De rundt ble redningsvesten de gangene jeg følte at jeg sank.

Aandal-Nilsen ble kjent med Rebecca Island, en annen mor, som fikk tilbakefall av tidligere kreftsykdom i august. Island har selv to små barn.

– For meg handler det om å gi noen andre litt lys når ting oppleves som mørke. Det blir et symbol på at noen tenker på deg og bryr seg. Jeg får lyst til å gjøre noe for andre som opplever alvorlig sykdom, som Rebecca, sier hun.

Kreftforeningen jakter flere frivillige

Valgt å være åpen

Aandal-Nilsen forteller at for henne var det bedre at folk tok kontakt og var åpne med at de ikke visste hva de skulle gjøre, enn å ignorere temaet.

– Det aller beste var da folk bare gjorde ting uoppfordret. En nær venninne laget en plan for hele uken: «Hvem skal følge Irene til sykehuset, hvem skal hente i barnehagen og lage mat?».

Aandal-Nilsen sluttet med cellegift i april, og selv om det ser veldig bra ut i dag, er det klart først om noen år om hun er helt frisk. Formen er ikke som den var, men stigende, forteller Aandal-Nilsen.

– Det er mange av oss som sitter på hver vår tue, opptatt med vårt og våre, uten egentlig å forstå hvor heldige vi er. Stopp litt opp, har man kapasitet til å hjelpe litt, bør man gjøre det, legger Aandal-Nilsen til.

– De som er syke og deres nærmeste viser stor takknemlighet for at det henges opp julestjerner, at noen strikker en lue eller for slike som Irene, som uoppfordret gir en gave. De blir rørt av omtanken fra fremmede som vil gi en oppmuntring i en tøff tid, sier Mirjam Østevold, leder for Vardesenteret.

Grethe (62) lar seg ikke stoppe av senskader - stiller i Rosa Sløyfe-løpet

Stjernene skal lyse opp

Siden 2012 har Kreftforeningen hatt en årlig julestjerneaksjon.

– Det er for å vise omtanke for Rebecca og de mange pasientene som må gjennomgå tøff kreftbehandling i juletiden. De som virkelig får kjenne på kroppen at kreft ikke tar juleferie, skriver kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen, Hilde Kleppestø, i en e-post til BA.

Ved en donasjon til kreftforskning henger Kreftforeningen opp en julestjerne på et sykehus giveren selv velger.

– Tenk så mange liv som reddes takket være kreftforskning. Jeg håper jeg er så heldig at forskningen vil redde livet mitt også. Jeg fikk cellegift på onsdag og ble varm om hjertet av å titte på stjernene i vinduet. På stjernene står det «God jul! Det er mange som tenker på deg», skriver kreftsyke Rebecca Isdal til BA.

I fjor ble 3,3 millioner kroner samlet inn til forskning gjennom aksjonen, noe som ble ny rekord. I år skal over 70 sykehus henge opp stjerner, opplyser Kleppestø.

Julestjerneaksjonen

  • Kreftforeningens julestjerneaksjon har som mål å: Gi håp og glede til de som må tilbringe tid på sykehus i julen og adventstiden og samle inn penger til kreftforskning og henge opp julestjerner på sykehus over hele landet.
  • Hvert år får om lag 33 000 nordmenn kreft. Sykdommen er blant de hyppigste dødsårsakene i Norge.
  • 33 499 kreftpasienter var innlagt ved norske sykehus i løpet av 2017.
  • Ved utgangen av 2017 var det 273 739 menn og kvinner i Norge som har hatt kreft eller som lever med sin kreftsykdom.
    Antall nye krefttilfeller i Norge i 2017: 33 564.

Kilder: Kreftregisteret, CANCER IN NORWAY 2017 og Helsedirektoratet.

Fulle postlagre: 750 pakker om dagen til Lagunen storsenter

Kommentarer til denne saken