Stenger pasienthotellet: – Vi er bekymret

Divisjonsdirektør Askjell Utaaker i Helse Bergen forteller at det kan få dramatiske konsekvenser dersom streiker varer lenge.

Divisjonsdirektør Askjell Utaaker i Helse Bergen forteller at det kan få dramatiske konsekvenser dersom streiker varer lenge. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På Haukeland pasienthotell er syv av åtte sykepleiere tatt ut i streik. Nå stenges det for helgen.

DEL

– Dette tar veldig på når man er så syk som det jeg er. Det er en ekstra byrde å måtte flytte på seg, sier en kreftpasient BA møter i resepsjonen på Haukeland pasienthotell. Hun ønsker ikke navnet sitt i avisen.

Stenger ned

– Vi har ikke fått tilbakemelding om videre utvikling i meklingen, så vi jobber med å stenge ned.

Det sier divisjonsdirektør Askjell Utaaker i Helse Bergen. Han ser svært alvorlig på situasjonen.

– Pasientene som er på hotellet er bekymret, og stiller seg uforstående til situasjonen. Vi skal gjøre alt vi kan for å ivareta dem, men det er en krevende og utrygg situasjon for pasientene, sier Utaaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pasienthotellet stenges og pasienter flyttes.

Pasienthotellet stenges og pasienter flyttes. Foto:

Noen av pasientene blir tatt inn på sengeavdelinger på sykehuset, og noen til hoteller i sentrum. Til sammen er det snakk om mellom 30 og 40 personer.

– Mange sengeposter er allerede fulle. Det er en krevende situasjon for oss, og vi er bekymret for den totale kapasiteten. Vi har rundt 30 kreftpasienter som vi ikke har funnet en endelig løsning for når det gjelder dagen i dag og helgen, sier divisjonsdirektøren.

– Noen ganger må det til

Utenfor pasienthotellet står Ingrid Gromholt, sykepleier og tillitsvalgt ved pasienthotellet, og Helge Hopland, seniorrådgiver i NSF i Hordaland. Der skal de stå frem til hotellet stenger klokken 15.

– Det er selvfølgelig ikke noe kjekt med streik, men noen ganger må det til, sier Hopland.

De er begge enig i streiken.

– Forskjellen er stor for den samme jobben som gjøres. Nå håper vi at NHO ser viktigheten i dette, sier sykepleier Gromholt ved pasienthotellet. Hun har jobbet ved hotellet siden 2000, og forteller at da hun begynte var lønnen noenlunde den samme for sykepleiere.

– Men nå har de dratt fra oss, og det er store forskjeller, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingrid Gromholt, sykepleier og tillitsvalgt ved pasienthotellet, og Helge Hopland, seniorrådgiver i NSF i Hordaland, er streikevakter utenfor pasienthotellet.

Ingrid Gromholt, sykepleier og tillitsvalgt ved pasienthotellet, og Helge Hopland, seniorrådgiver i NSF i Hordaland, er streikevakter utenfor pasienthotellet. Foto:

– Kan bli dramatisk

Torsdag uttalte Utaaker at det kan bli dramatisk om det må gjøres en prioritering av hele pasientmassen, i forbindelse med flytting til sengeposter på sykehuset.

– Dette kan bli dramatisk og hvis det blir sånn, er det en fare for liv og helse, sa han til BA.

Fortsetter streiken til mandag blir situasjonen enda mer krevende, mener Utaaker. Da venter hotellet 150 pasienter. Halvparten av dem er allerede booket til andre hoteller, den andre halvparten til sykehuset.

– Det er litt færre pasienter i helgene, men fortsetter dette til mandag, blir det en vanskelig situasjon. Det er uforståelig at de tar så mange ut av arbeidsstokken på hotellet. Det er ikke forsvarlig og det kan bli dramatisk, uttalte Utaaker til BA torsdag.

– Det er veldig kritisk. Hvis løser seg i løpet av helgen kan skuldrene senkes, men det er en usikker situasjon og vi planlegger på små marginer, legger han til fredag.

Artikkeltags