Populær kafe: Her møtes alle verdenshjørner

Turid Kvarsvik (f.v.), Elin Kvamme og Latifa El Moutaoukil fra Marokko driver Hala nabokafé og cateringservice. Birkty Dawit (t.h.) fra Eritrea har vært i praksis i Storstuen på Melkeplassen i en måned. FOTO: Skjalg Ekeland

Turid Kvarsvik (f.v.), Elin Kvamme og Latifa El Moutaoukil fra Marokko driver Hala nabokafé og cateringservice. Birkty Dawit (t.h.) fra Eritrea har vært i praksis i Storstuen på Melkeplassen i en måned. FOTO: Skjalg Ekeland Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Storstuen på Melkeplassen møtes alle verdenshjørner, og på menyen står både tyrkisk børek og norske raspeballer.

DEL

– Vi ser at mange innvandrerkvinner ikke arbeider, her får de mulighet til det. Så er jo så mange av dem veldig god til å lage mat! sier Elin Kvamme, en av tre ildsjeler som frivillig har vært med på utviklingen av det som i dag er Hala nabokafé og catering.

– Tiltaket er for å forsøke bedre integrere kvinnene i bydelen vår, sier Kvamme til BA.

Matglede for flere

I fjor takket de frivillige bak tiltaket ja på spørsmål fra Bergen kommune om de ville ta over Storstuen på Melkeplassen, etter en periode på Lyngbøtunet. Siden er lokalet og kjøkkenet pusset opp, og tilpasset driften.

– Vi har ingen formell utdannelse, men er alle veldig glad i å lage mat, sier Kvamme. Til kvinnene som ønsker å arbeide i Storstuen, stilles kun tre krav:

– Du må like å lage mat, du må ha et ønske om å lære norsk, og vi må dele på oppgavene.

Lager mat fra hele verden

På kjøkkenet planlegges morgendagens leveranse til en byrådsavdeling. Latifa El Moutaoukil kommer fra Marokko, og har vært i Norge siden 1999. I travle perioder har hun full arbeidsuke. For henne har de to siste årene vært fine og nyttige.

– Det er hyggelig å møtes. Jeg lager mat fra hele verden, og har lært mye om norsk mat, sier El Moutaoukil, og forteller at hun har servert tyrkisk kyllinggryte, samosa, sauser med ulike krydder, og tyrkisk børek.

Hun mener det er viktig at innvandrerkvinner kommer inn i systemet og lærer norsk.

Hun berømmer tiltaket i Laksevåg.

– Integrering handler også om å lære av hverandre så vi kan leve sammen. Her på Hala, som betyr velkommen på arabisk, blir du automatisk integrert.

– Dessuten er vi jo blitt så gode venner, supplerer kollega Turid Kvarsvik.

– Automatisk integrering

Ved komfyren står Birkty Dawit fra Eritrea, som kom til Norge for tre år siden. Hun har vært i praksis hos Hala i én måned, og opplever at arbeidet allerede gir resultater.

(Fortsetter under bildet)

Birkty Dawit fra Eritrea er i praksis hos Hala nabokafé.

Birkty Dawit fra Eritrea er i praksis hos Hala nabokafé. Foto:

– Dette tiltaket er viktig for meg. Det har hjulpet meg å lære norsk, og jeg studerer hver dag for å lære mer.

Ønsker kafeen velkommen

Foruten å være et godt sted å være, og en nyttig arena for å lære språk og integreres, er Hala etter hvert også blitt et sted for lokale på Laksevåg å ta lunsjen eller middagen. Torsdag formiddag har Tony Våg og Stein-Ove Andreassen nettopp fortært vårruller til lunsj.

– Dette var veldig bra, maten smakte kjempegodt. Hala er et bra initiativ, mener Våg, som selv er vokst opp på Laksevåg og har foreldre som bor i nærheten.

– Det var ikke noe tilsvarende i bydelen da jeg vokste opp her, det skulle det ha vært. Det er dessuten positivt at de som vil kan få delta aktivt og ta del i det norske samfunnet.

Andreassen stiller seg bak, og skryter av damene for å ha laget et intimt og hyggelig sted å være.

(Fortsetter under bildet)

Hala p Melkeplassen har kafe og catering, sysselsetter innvandrerkvinner.

Gjester:
Tony Våg (t.v.) som jobber på Fysak og Stein-Ove Andreassen spiser lunsj på Hala.

Hala p Melkeplassen har kafe og catering, sysselsetter innvandrerkvinner. Gjester: Tony Våg (t.v.) som jobber på Fysak og Stein-Ove Andreassen spiser lunsj på Hala. Foto:

– Det er kjekt å spise lunsj på et sted hvor man kan bli kjent med dem som jobber her. Det er liksom ikke det samme på McDonalds, sier han, og synes det er bra med nye, spennende smaker på menyen:

– Internasjonale middagsretter som dette er ikke så lett å få tak i og så tilgjengelig, så dette frister til gjentakelse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken