– Ungdommene er likeverdige borgere!

Cecily Bedner er i Norge på besøk. Hun har vært engasjert i klimakampen både her og hjemme i England.

Cecily Bedner er i Norge på besøk. Hun har vært engasjert i klimakampen både her og hjemme i England. Foto:

Agnes Vevle Tvinnereim hevdet at endring vil svi i sin appell for klimaet.

DEL

– Radikal endring betyr endringer som går ned til roten av problemet. Det svir. Først ignorerer de deg, så ler de av deg, så kjemper de mot deg, så vinner du. Ungdommene er likeverdige borgere, de er ikke naive. De er realistiske og langsiktige, sa Tvinnereim foran et lite hav av voksne klimaaktivister

– Veldig rolig og veldig lovlig

Hundrevis av voksne var møtt opp på Torgallmenningen for å demonstrere for klimaet. Blant dem var Cecily Bedner, som er i Norge på besøk. Hun jobber på gård, og er i tillegg engasjert i klimapolitikken.

– I London ble jeg arrestert i april. Da var organisasjonen min «Extinction Rebellion» med på å stenge fem veier. Sammenliknet med det så er dette veldig rolig og veldig lovlig. Men uansett er det bra at debatten blir satt på dagsorden.

Tore Fagerlie Nilsen gikk i lag med Sparebanken Vest.

– For min egen del er det viktig å gå fordi jeg er så stolt av ungdommen. Mine foreldre var ikke veldig stolt av meg da jeg demonstrerte mot atomvåpen og for fri abort. Jeg og de andre kollegaene mine fikk også melding fra sjefen om at i dag måtte vi bare dra på demonstrasjon. Det er en god holdning som tyder på at folk skjønner alvoret mer og mer, sier han.

Tore Fagerlie Nilsen marsjerte mot atomvåpen da han var ung. Nå er han stolt over all ungdommen som streiker for klimaert, og ble gladelig med i de voksnes streik.

Tore Fagerlie Nilsen marsjerte mot atomvåpen da han var ung. Nå er han stolt over all ungdommen som streiker for klimaert, og ble gladelig med i de voksnes streik. Foto:

Linn Kristin Langley Engø, byråd for barnehage, skole og idrett, mener bergensere tar miljø og klima på alvor.

– Mens klimagassutslippene går opp i Norge, går de ned i Bergen. Det er et resultat av at bergenserne tar klimaet og miljøet på alvor, og at vi som lokalpolitikere gjør det vi kan. Hvis ikke vi tar tøffe grep i årene fremover vil vi ikke kunne levere kloden eller byen vår videre i god nok stand til de som kommer etter oss.

Er her for ungene

Hun legger vekt på at det er viktig å ta grep så fort som mulig.

– Vi er den siste generasjonen som kan gjøre noe for å bremse klimaendringene før det er for sent. Nå har barn og unge i Bergen gått foran i ukesvis. Og jeg syns det er flott at så mange voksne velger å støtte deres klimaopprør.

– Er det greit å gå fra jobben?

– Jeg forutsetter at de som var borte fra jobb i dag har avklart det med sin arbeidsgiver, og velger heller å fokusere på hvor viktig det er at så mange voksne støtter de unges klimakamp.

Lenger fremme i toget står Espen Hånes med sønnen i barnevognen. Han er her for ungene.

– Det er viktig å ta et standpunkt på vegne av barna. Jeg og samboeren min har fire barn, og de skal leve lenge etter oss, sier småbarnsfaren.

Mangeårig klimaaktivist, Elisabeth Røusch, har gått i mang en klimamarsj tidligere. Hun gjør det for barn og barnebarn, men ikke bare sine egne.

– Vi må ta tak fort, ikke bare for våre egne barn og barnebarn, men alle barn og barnebarn. Det er de voksne som bestemmer, og vi må ta de rette avgjørelsene. Det nytter ikke å vente, sier klimaveteranen.

Elisabeth Røusch har demonstrert mange ganger tidligere. På vegne av både barn og barnebarn.

Elisabeth Røusch har demonstrert mange ganger tidligere. På vegne av både barn og barnebarn. Foto:

Artikkeltags