Det sier seniorinspektør i Mattilsynet Margrethe Wold til BA.

Mattilsynet var senest i høst på tilsyn hos en dagligvarebutikk som opplyste at de hadde kjøpt sine varer kontant fra en varebil som pleide å kjøre forbi butikken.

– Vi vet at det blir solgt smuglervarer i Bergen, og det er en av grunnene til at vi satser ekstra på kontroll av uavhengige dagligvarebutikker, sier Wold.

Må merkes på norsk

BA omtalte Mattilsynets satsing på denne type butikker for noen måneder siden.

Kjøtt er en vare som ofte importeres ulovlig. Ifølge tollvesenet ble det tatt beslag i nesten 24.000 tonn kjøtt i Norge i fjor.

Wold forklarer at Mattilsynet ofte samarbeider med tollvesenet i slike kontroller.

– Noen ganger spør de om vi vil være med, andre ganger oppdager vi ting som vi tenker at de kanskje bør vite om. Da kontakter vi dem i ettertid.

Under tilsynene kontrolleres det blant annet at butikkene har kvittering for varene, at det kan dokumenteres at varene har blitt oppbevart i henhold til regelverket samt at varene et merket i henhold til norsk lov.

– En del av butikkene har et mer eksotisk vareutvalg enn de vanlige dagligvarebutikkene, og maten ofte er kjøpt fra importører fra Oslo. Der er det ikke alle som er like flinke til å merke innholdet på norsk, sier Wold.

Beslagla hundre kilo

Varer som ikke kan spores blir beslaglagt av Mattilsynet. For en måneds tid siden kom de for eksempel over nesten hundre kilo kjøtt som eieren ikke kunne vise frem kvittering for.

Eier kunne heller ikke oppgi hvor varene var kjøpt, og det kunne derfor ikke kontrolleres at maten hadde vært oppbevarte ved riktig temperatur.

I en annen butikk opplyste eieren at maten var ulovlig innført fra Sverige, og at det var en privatperson som hadde solgt det til ham. Begge steder ble kjøttet beslaglagt for å hindre salg.

Ifølge Wold har Mattilsynet utarbeidet en liste med rundt femti butikker i bergensområdet som ikke har tilknytning til en dagligvarekjede.

Målet at samtlige skal kontrolleres i løpet av året.

– Det er en nokså variert gruppe butikker, ettersom det eneste kriteriet er at det er uavhengige butikker. På listen finnes både butikker som hovedsakelig selger varer importert fra utlandet og bitte små lokalbutikker som hovedsakelig selger is og brus, sier seniorinspektøren.

Fakta

Av hensyn til dyrehelsen i Norge og resten av EU/EØS-området er det forbudt for privatpersoner å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra tredjestater.

Næringsdrivende må sørge for at alle næringsmidler som importeres til Norge er i overensstemmelse med norsk lovgivning.

All import fra land utenfor EU/EØS-området må forhåndsmeldes til Mattilsynet. Det må betales merverdiavgift av all import, i tillegg har noen varer toll og særavgifter.

Kilde: Mattilsynet og Toll.no