Gå til sidens hovedinnhold

Vokser kraftig på bilforsikring

Artikkelen er over 3 år gammel

De små vokser i forsikringsverdenen. Frende Forsikring tok i fjor godt for seg i markedet for bilforsikring.

– Bilforsikring er en viktig forsikring, som ofte er starten på et langt og godt kundeforhold, sier konsernsjef Vegar Styve etter at Frende i fjor økte med 22.387 bilforsikringer. Totalt hadde selskapet ved utgangen av fjoråret forsikret 140.667 biler.

Med over 22.000 nye bilforsikringer, tok selskapet hele 36 prosent av den totale markedsveksten, som var på 62.063. Bare Sparebank1 Forsikring erobret flere nye bilforsikringer gjennom året, med en vekst på 24.579, viser tall for Opplysningsrådet for Veitrafikken. På tredjeplass på listen er KLP, med 6675 nye bilforsikringer.

Forsikring av kjøretøyer utgjør over 37 prosent av totalt antall forsikringer i Norge, viser tall fra Finans Norge. Dermed er det slike forsikringer det er flest av.

Antall skader øker

Styve forklarer veksten blant annet med at forsikringsselskapet har konkurransedyktige priser, at selskapet scorer høyt på kundelojalitet og at få kunder forlater Frende.

Samtidig som Frende vokser på bil, øker utbetalingene etter bilskader. Tidligere denne uken meldte to av de største selskapene her i landet, If og Gjensidige, om en økning på 25 prosent i antall skademeldinger i januar. Grunnen er glatte veier, snø, og mye bulking.

Styve forteller at lønnsomheten på bilforsikringer går ned.

– Det gjelder ikke bare vær, føre og småbulking. Bilene blir i stadig større grad utstyrt med høyteknologi. Til og med frontruter og sidespeil er utstyrt med teknologi. Det gjør at gjennomsnittsskadene øker i verdi, sier Frende-sjefen til BA.

Vil forebygge

Likevel bekymrer ikke konsernsjefen seg nevneverdig for klimatrusler og økte skadeutbetalinger.

– Forsikring er et spleiselag, og utgangspunktet er at premien skal dekke skadene. Hvis utbetalingene vokser veldig, vil det før eller senere få følger for forsikringspremien. Men vi håper å unngå det, og i enda større grad rette søkelyset mot å gi forebyggende råd og å unngå skader, sier Styve.

Nettopp konkurransen bidrar til å holde premiene nede. Tradisjonelt har fire store forsikringsselskaper dominert markedet her i landet. For få år siden hadde disse fire rundt 90 prosent av totalmarkedet. Nå er situasjonen en annen. Ifølge tall fra Finans Norge har mindre selskaper nå erobret over 30 prosent av markedet.

Slikt styrker konkurransen, og kommer ifølge Styve kundene til gode.

Sterk vekst

– Konkurransen øker stadig, noe som kommer kundene til gode og bidrar til et sunt marked, sier Styve.

Torsdag la selskapet frem 2017-tall som viste et overskudd før skatt på 301 millioner kroner mot 311 millioner året før. Resultatet etter skatt ble 245 millioner, omtrent det samme som i 2016.

– Vi har økt antall ansatte i Bergen med ti prosent det siste året, og tilgangen på kompetanse Bergen er god, sier konsernsjefen.

Styve påpeker at konsernet også vokser på andre områder enn bilforsikring.

– Årsresultatene for konsernet viser god vekst i alle kanaler og er preget av god forsikringsteknisk drift, sier han.

FAKTA

  • Frende Forsikring ble grunnlagt i 2007 og holder til i Jonsvollskvartalet i Bergen.
  • Forsikringskonsernet består av Frende Holding AS og datterselskapene Frende Skadeforsikring AS og Frende Livsforsikring AS.
  • Selskapet er eid av 15 sparebanker. På eiersiden er blant annet Sparebanken Vest og Fana Sparebank.
  • Er representert på over 240 steder fra Lindesnes til Tromsø. Har 230 ansatte i Bergen og 1200 rådgivere landet rundt.