– Nå må vi sette strek over alle gamle uenigheter

Harald Schjelderup foran området på Dokken som nå skal bygges ut.

Harald Schjelderup foran området på Dokken som nå skal bygges ut. Foto:

Det sier Harald Schjelderup. Han gleder seg over at den borgerlige regjeringen har bestemt hvor den marine klyngen skal bygges.

DEL

– Vi har for vår del ryddet opp i gamle havnekonflikter og tatt en beslutning om å flytte ut godshavnen og beredt grunnen for utvikling av en helt ny bydel, sier byrådslederen fra Ap.

Han sier at lokaliseringsbeslutningen er en viktig milepæl de har ventet på.

I dag kom nyheten, først i BA:

– Nå må vi settes oss ned og samarbeide om god fremdrift. Jeg forventer at Statsbygg bidrar økonomisk til planleggingen slik at vi får til en god helhetlig plan for området.

Når skal det bygges?

I konseptvalgutredningen er det angitt en byggestart i år 2025.

Sissel Rogne, direktøren for havforskningsinstituttet som har kjempet med nebb og klør nettopp for Dokken-alternativet, sier at hun tror de kan sette i gang og bygge om to år.

– Nå tuller du?

– Nei-hei-hei! Tenk det, om vi kan flytte inn om fem år, sier hun og smiler til fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Rogne har gått seirende ut. Det ble havforskningsinstituttet sine behov for kaianlegg og annen infrastruktur som ble avgjørende for at Statsbygg og deretter regjeringen landet på Dokken.

Jeg vet jo at noen er skuffet over at Marineholmen ikke lenger er et alternativ. Men nå må alle sette strek over gamle uenigheter, og samle seg om å jobbe sammen for at havbyen Bergen blir et globalt kraftsentrum, kommenterer byrådsleder Schjelderup.

Har snudd

Høyres Ove Trellevik fra Sund har tidligere gått inn for Marineholmen, men sier at han har ingen problemer med å snu 180 grader i dette spørsmålet.

– Jeg synes det er litt morsomt at det er tre striler som kommer til Media City og forteller bergenserne hvordan byen deres skal utformes de neste 20 årene, sier Helge André Njåstad til BA.

– Ja, hvis dette skulle blitt avgjort av bergensere alene hadde vi vel fått en ny evigvarende «Bybanen langs Bryggen»-krangel?

– Nå må vi ikke strekke strikken for langt. Det er gode bergensere i regjeringen, som Monica Mæland og Erna Solberg, som står bak denne beslutningen, sier Njåstad og smiler.

I all sin raushet hadde han og Trellevik også invitert opposisjonens Ruth Grung til det improviserte pressetreffet i medielandsbyen.

– Endelig gjør den borgerlige regjeringen noe vetig?

– He-he! I slike saker står vi sammen. Dette er bra. Det er flott at vi får landet denne beslutningen. Vi har for lenge stått på sidelinjen og sett at forskningspenger går til andre byer, mener Grung.

Skal ikke løpe fra Marineholmen

UiB-rektor Dag Rune Olsen tar regjeringens avgjørelse til etterretning.

– Det har vært kjent at vi har argumentert for en samlokalisering på Marineholmen. Men her har det ikke vært en dypvannskai, noe som har veid mer i denne avgjørelsen, sier rektoren.

Han understreker at UiB på ingen måte skal løpe fra samarbeidet de har på Marineholmen, nå som både Havforskningsinstiuttet og Fiskeridirektoratet skal til Dokken. Vi skal nå jobbe med å sy dette sammen til en helhet og finne ut hvordan vi deler opp dette på en hensiktsmessig måte, sier Olsen.

Artikkeltags