Bergen Høyre går inn for eggdonasjon og surrogati

Charlotte Spurkeland og Eivind Nævdal-Bolstad gleder seg over vedtaket i Bergen Høyre. FOTO: EIRIK HAGESÆTER

Charlotte Spurkeland og Eivind Nævdal-Bolstad gleder seg over vedtaket i Bergen Høyre. FOTO: EIRIK HAGESÆTER

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mens Høyres prinsippkomite sier nei til det meste, går Erna Solbergs lokallag inn for omstridte befruktningsmetoder.

DEL

Høyres prinsippkomite vil ikke tillate verken eggdonasjon eller surrogati. Men Bergen Høyre sier ja.

Et medlemsmøte avgjorde sakene med et stort flertall, denne uken.

Det gleder nestleder Eivind Nævdal-Bolstad og bystyrerepresentant Charlotte Spurkeland.

– Det er i dag svært mange forskjellige og sammensatte familier. Høyre må sørge for at det skal være rom for ulike samlivs- og familieformer, sier Charlotte Spurkeland.

– Dette er et sterkt signal til resten av partiet. Nå har både Oslo og Bergen Høyre sagt tydelig fra om hva vi bør gå for. Det er et liberalt selskap vi trives godt i, supplerer Nævdal-Bolstad.

Ikke store ord

Ifølge de to var debatten om sakene rolig og saklig. Nævdal-Bolstad fleiper med at han verken har bidratt til, erfart eller bistått en fødsel.

– Det er enkelt og greit kvinner som selv bestemmer over sin egen kropp, og det betyr også at kvinner må kunne velge å bære frem et barn for andre, sier han. 

– Surrogati vil gjøre det mulig for barnløse par, der kvinnen ikke kan bære frem et barn, og for homofile menn å få egne barn. Vi mener en godt regulert mulighet til såkalt altruistisk surrogati i Norge vil være et godt fremskritt.

Å bestemme seg for, og deretter gjennomgå, de vanskelige og tunge prosessene som eggdonasjon og surrogati er mener de to høyrepolitikerne er en klar indikasjon på om personene det gjelder vil bli gode foreldre.

Det viser at dedikasjonen er stor.

– Og det er også en av grunnene til at tilbudet om assistert befruktning må utvides til å gjelde også enslige, selv om det selvsagt skal settes vilkår som sikrer barnet trygge og gode oppvekstforhold, sier Spurkeland.

Ble utsatt

På landsmøtet i fjor fikk Erna Solberg og resten av partiledelsen utsatt spørsmålet om eggdonasjon.

Hensynet var at de skulle inn i valgkamp til høsten, da forhåpentligvis med KrF på laget. Motstanden mot utsettelse var sterk, og ble særlig synliggjort av Unge Høyre.

Høyres ståsted i disse sakene skal avgjøres på det kommende landsmøtet i vår.

Nævdal-Bolstad føler seg ganske sikker på at de vil få flertall for assistert befruktning, og eggdonasjon – tross skepsis i partiledelsen.

Spørsmålet om surrogati tror han er mer åpent.

– Siden 1930-tallet har det vært lovlig å donere sæd. Eggdonasjon er åpenbart ikke direkte sammenlignbart med sæddonasjon, men jeg synes ikke forskjellene er store og prinsipielle nok til at donasjon av egg skal være forbudt. Etter min mening handler dette om frihet for kvinner, sier Spurkeland.

Helsepolitisk kollega uenig

Høyres helsepolitiker i Bergen, Jana Midelfart Hoff, er helt uenig i medlemmenes vedtak.

– I utgangspunktet er jeg skeptisk til dette, og jeg synes det som prinsippkomiteen har lagt frem er det riktige, sier hun til BA.

Hoff mener det er en del etiske problemer som overses i denne saken. Egg er ikke det samme som sæd. Førstnevnte krever et inngrep, med den risiko det medfører, versus noe som ikke er skadelig på noen måte.

– Det jeg er mest bekymret for er at eggdonasjon vil være en portåpner videre til surrogati.

– Hva er problemet med det?

– Med såkalt altruistisk surrogati forsøker man å omgå problemet, som er at det er svært sterke kommersielle interesser i dette. Jeg unner alle å få et barn, det er en fantastisk opplevelse. Men det er viktig å ha flere tanker i hodet, også, påpeker hun.

– Et svangerskap er risikabelt og en påkjenning for kvinnen som utfører det. Det er problematisk dersom noen føler seg presset til å bære et barn frem for andre.

Hun synes ikke partivedtaket er vanskelig for henne.

– Nei, jeg ser på dette som et utgangspunkt for en god diskusjon.

Artikkeltags