– Jeg har min favoritt, men den får du ikke vite, sier jurymedlem Kjellaug Gjerstad Norheim, og smiler hemmelighetsfullt.

72-åringen fra Voss er en de ti medlemmene i juryen som har plukket ut finalistene til fylkesvåpen til Vestland.

De ti medlemmene i folkejuryen er fra forskjellige kommuner i både Hordaland og Sogn og Fjordane. Lørdag formiddag var alle samlet på et kontor i fylkesbygget i Bergen for å velge ut ti finalister.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Må fange opp noe typisk

– Det har ikke vært helt enkelt. 667 forslag er ganske mye å gå igjennom. Jeg vil at en del kriterier skal oppfylles. Jeg mener det nye fylkesvåpenet skal være enkelt, samtidig som det ikke må ligne på andre logoer. Det skal heller ikke være en sammenblanding av dagens to fylkesvåpen, sier Gjerstad Nordheim.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

– For meg er det viktig at fylkesvåpenet fanger opp noe som er typisk for vår region, samtidig som det er grafisk gjenkjennbart og interessant, sier Jarle Arnes fra Bergen.

Han synes det er spennende å få være med på en slik historisk begivenhet.

– Fylkesvåpenet til det nye fylket vil jo være synlig overalt. På alt fra busser til skoler, påpeker han.

Både skoleklasser, enkeltpersoner og designbyrå har sendt inn forslag, noen mer seriøse enn andre.

– Noen av forslagene ble nok laget sent en lørdag kveld, humrer Sigurd André Maraas fra Fitjar.

Samtlige jurymedlemmer har fått beskjed om å plukke ut fem av de forslagene de liker best. I løpet av lørdagen ble de enige om ti forslag som går videre.

Det var i mai i år at Hordaland og Sogn og Fjordane fylkeskommuner ut og ba innbyggerne om forslag til hvordan fylkesvåpenet til det nye fylket Vestland skal se ut. Rekordmange forslag kom inn, noe fylkesdirektør kultur og idrett i Hordaland fylkeskommune, Per Morten Ekerhovd, er strålende fornøyd med.

– Det har også vært svært mange som har vært interessert i å sitte i juryen. Vi har prøvd å lage en så god fordeling som mulig, både ut fra kjønn, alder og geografi, sier Ekerhovd.

– Målet er et fylkesvåpen som blir gjenkjent og virker samlende hos de to fylkeskommunene som skal slå seg sammen, sier Ekerhovd.

Alle innbyggerne i Vestland får stemme på sin favoritt

I tillegg til folkejuryen skal en fagjury velge ut sine ti favoritter.

Fra 22. august kan folk stemme frem en av disse 20 forslagene som blir folkefavoritten. Du kan selv få mulighet til å stemme på nettet.

Folkefavoritten blir, sammen med tre forslag fra fagjuryen vurdert. Så blir ett forslag innstilt til nytt fylkesvåpen.

Til slutt blir det fylkestingene i Hordaland og Sogn og Fjordane fylkeskommuner som vedtar det endelige fylkesvåpenet for Vestland fylkeskommune mot slutten av året.