– En blomst i knapphullet til Erna

– For å smøre veldig på, det er en blomst i knapphullet til Erna, som har greid å lose gjennom en firepartiløsning, sier Herman Friele (H).

– For å smøre veldig på, det er en blomst i knapphullet til Erna, som har greid å lose gjennom en firepartiløsning, sier Herman Friele (H). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Høyrepolitiker og kaffemogul, Herman Friele, er fornøyd etter Hareides avgang, men tror fremtiden kan bli krevende for flerpartiregjeringen.

DEL

Torsdag kveld gikk Knut Arild Hareide av som partileder i Kristelig Folkeparti (KrF).

Bakgrunnen for avgangen var at partiet godkjente den nye regjeringsplattformen og valgte å gå i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

To utmeldinger fra partiet har så langt kommet i Hordaland.

– Blomst i knapphullet til Erna

Herman Friele (H), mener det er sterke krefter i alle partier som er viktige, derfor er utfallet av regjeringsforhandlingene en god løsning.

– For å smøre veldig på, det er en blomst i knapphullet til Erna, som har greid å lose gjennom en firepartiløsning, sier han.

Han tror likevel fremtiden kan bli krevende for flerpartiregjeringen.

– Det er samarbeidet som teller, man må jobbe sammen og forsøke å unngå småkrangling over enkeltsaker. Jeg håper alle er voksne nok til å forstå ansvaret sitt, sier Friele.

Han synes det var spennende at utfallet ikke var gitt.

– Det var et jevnt løp og nå har demokratiet bestemt. Stor eller liten pluss, så var det veldig spennende, sier Friele.

To utmeldinger

Flere meldte seg ut av KrF den første timen etter at Hareide gikk av som partileder torsdag, ifølge NRK.

Fredag morgen trakk KrF-fylkesleder i Hordaland, Dag Sele, seg fra stillingen.

Sondre Olsen, fylkessekretær i Hordaland KrF, opplyser BA om at han har fått to utmeldinger på e-post.

– Med en medlemsmasse på godt over 3300 så er ikke det så veldig mye, men det kan ha kommet flere som er sendt til sentralt, sier han.

Han forklarer at det er en stor overvekt av dem som ønsket å gå inn i dagens regjering i Hordaland. Utmeldelsene hadde dermed kanskje vært flere dersom utfallet av regjeringsforhandlingene var omvendt, tror Olsen.

– Når en så stor avgjørelse skulle tas var det forventet at det kunne føre til noen utmeldelser, uavhengig av hvilken vei vi hadde gått. Samtidig får vi mange tilbakemeldinger fra folk som er positive til KrFs gjennomslag i plattformen, sier han og nevner barnetrygden og aktivitetskortet:

– Det vil bety mye for barnefamilier.

– Bør få avløsning

Saken fortsetter under bildet

Ordfører, Marte Mjøs Persen (Ap) regner med at regjeringen blir avløst ved neste Stortingsvalg.

Ordfører, Marte Mjøs Persen (Ap) regner med at regjeringen blir avløst ved neste Stortingsvalg. Foto:

– Jeg har stor respekt for Knut Arild Hareide og synes at han har vært en tydelig og flink politiker. Jeg ønsker ham lykke til videre, sier ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

– Hva tenker du om fremtiden til KrF?

– De som er med i partiet må selv bestemme hvordan fremtiden blir. I Bergen har vi et veldig godt samarbeid med KrF og Venstre, og er godt fornøyd med den politiske retningen byen styres etter, sier hun.

Persen kritiserte fredag Ropstads utspill om tvillingaborter i partilederdebatten torsdag. Nestlederen i KrF sa: «Hvis du klarer å bære frem ett barn, klarer du to også.».

– Jeg regner med at regjeringen får avløsning ved neste stortingsvalg, det bør den. Denne saken er én blant mange som viser at denne regjeringen ikke er den beste for Norge, for eksempel pensjonsopptjening ved første krone, som tidvis har blitt lagt død, sier Persen.

Hun synes det jevne valget viser et skjørt grunnlag.

– Dette kan bli spennende å følge med på videre. Jeg er helt sikker på at Ap og de andre opposisjonspartiene kommer til å stille viktige og kritiske spørsmål fremover, sier Persen.

– Vil merke både ut- og innmeldinger

Per-Erik Gåskjenn, lokallagsleder i Bergen KrF, sier at Hareides avgang ikke var en overraskelse.

– Samtidig er det vemodig at en som har vært partileder over lang tid og gjort mye bra for partiet velger å trekke seg, sier han.

Torsdag stemte 19 mot 17 delegater for å gå inn i Solberg-regjeringen.

– Én stemme kunne ha medført et ganske annet resultat, hva tenker du om det?

– Det er veldig mange som er skuffet over det veivalget som er gjort, den skuffelsen kunne helt sikkert vært speilet dersom det ble et motsatt utfall. Dette er et dilemma for oss og vil helt sikkert skape noen ekstra utfordringer. Samtidig så har mange sentrale personer I Bergen signalisert at de vil stå på videre for KrF uavhengig av veivalg, sier Gåskjenn.

– Det er også forskjell på nasjonale og lokale veivalg, legger han til.

Han har så langt ikke merket utmeldinger.

– Men, jeg tror vi vil merke både utmeldinger og innmeldinger fremover, sier lokallagslederen.

– Jeg likevel håper og tror medlemmer og velgere ser betydningen av KrFs saker i bypolitikken og ellers. Det vil være merkbart dersom KrFs plasser blir stående tomme, legger han til.

Artikkeltags