Trude vil hjelpe teknologi-jentene frem

De fire kommende dataingeniørene (F.v.) Raida Talukdar (22), Arja Sivapiragasam (23), Karin Rohinger (27) og Shangavi Logeswaran (22) deltok under workshopen for jenter i IT-bransjen tirsdag kveld.

De fire kommende dataingeniørene (F.v.) Raida Talukdar (22), Arja Sivapiragasam (23), Karin Rohinger (27) og Shangavi Logeswaran (22) deltok under workshopen for jenter i IT-bransjen tirsdag kveld.

Artikkelen er over 1 år gammel

Studentene fikk pepper av bedriften i fjor. Tirsdag dro 28 jenter på kurset deres.

DEL

– Gutter har ofte andre guttevenner som interesserer seg for IT, det er en litt annen kultur enn for oss jenter. De får mer input gjennom nettforum, spill eller lignende, sier dataingeniørstudent Arja Sivapiragasam (22).

– Gutter kan også være flinkere til å snakke høyt om seg selv uten å kunne så mye, legger hun til.

Hun var én av 28 kvinnelige IT-studenter samlet av selskapet Stacc, som lager programvare for finansbransjen, tirsdag kveld.

– Lavere selvtillit

Bakgrunnen for «Girlpower workshop», der kvinnelige studenter jobber med systemutvikling, var opplevelser under en fagdag i fjor på UiB og Høgskulen på Vestlandet (HVL). I en intervjurunde der skåret jentene dårligere enn guttene.

Utviklingsleder Trude Stadheim i Stacc mener grunnen var lavere selvtillit og manglende praktisk erfaring.

Saken fortsetter under bildet

– De skal jo ut i arbeidslivet og da må de gjennom intervjuprosesser, sier Utviklingsleder Trude Stadheim i Stacc Insight.

– De skal jo ut i arbeidslivet og da må de gjennom intervjuprosesser, sier Utviklingsleder Trude Stadheim i Stacc Insight. Foto:

– Jentene er veldig skoleflinke, men jobber generelt lite med praktisk tilnærming til faget. Dette ville vi gjøre noe med, sier hun.

Stadheim forteller at bedriftens ønske er å styrke IT-jentene og miljøet for kvinnelige teknologistudenter gjennom en interaktiv seanse med veiledning.

– En litt annen kultur

– Det er et veldig bra initiativ, jeg tror aldri jeg har sittet i et rom med så mange IT-jenter før, sier Sivapiragasam.

Hun og de tre andre kommende dataingeniørene Raida Talukdar (23), Karin Rohinger (27) og Shangavi Logeswaran (22) forteller at studiemiljøet ofte kan bli litt splittet ettersom damene utgjør et stort mindretall på skolebenken ved HVL. Jentene kan falle litt utenfor.

Saken fortsetter under bildet

28 av 30 inviterte kvinnelige IT-studenter i Bergen deltok på Staccs workshop tirsdag kveld.

28 av 30 inviterte kvinnelige IT-studenter i Bergen deltok på Staccs workshop tirsdag kveld. Foto:

– Men, det går helt fint å være jente på IT-studiet. Gutter på datalinjen er veldig greie. De ser ikke på oss som om vi ikke kan noe, man får respekt, sier Logeswaran.

De fire har ikke jobbet i en IT-bedrift, men har likevel god tro på fremtiden.

– Jeg tror det blir omtrent som nå, det er mange bedrifter som kommer innom på skolen. I IT-bransjen liker folk å samarbeide og hjelpe hverandre, sier Logeswaran.

– Går glipp av kunnskap

Tall fra 2017 viser at 33 prosent kvinner mot 66 prosent menn studerer Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag i Norge, ifølge SSB.

På spørsmålet om hvorfor de fire har valgt IT svarer Logeswaran raskt at det dreier seg om fremtiden.

– Man kan jobbe med så mye forskjellig og man trenger ikke være på det samme stedet i 40 år. Innenfor IT må man hele tiden holde seg oppdatert og lære nye ting, sier Karin Rohinger (27).

Sivapiragasams inntrykk er at mange gutter og jenter ikke vet hva studiet innebærer.

– Hvis flere hadde skjønt hva det dreide seg om, som apper eller lignende, på ungdomsskolen eller på videregående ville nok mange vist interesse for det. Folk ser koding og tenker at de ikke skjønner noe, sier hun.

– Det er så mye kunnskap sosiale medier-generasjonen går glipp av som de kunne hatt glede av, legger Sivapiragasam til.

De fire forteller at jentene fordeler seg fra 7 til 15 i klasser på mellom 80 og 100 elever på HVL. Ifølge jentene er det omtrent like mange fra hvert kjønn som dropper ut.

Men, den prosentvise forskjellen øker mer dersom en jente slutter på studiet.

Artikkeltags