Venter svært mye regn lille julaften

Torsdag morgen er det kolonnekjøring på Hardangervidda.

Torsdag morgen er det kolonnekjøring på Hardangervidda.

I tillegg må du forberede deg på kolonnekjøring om du skal over fjellet til jul.

DEL

Meteorologisk Institutt har sendt ut varsel om økt overvåking for Vestlandet fra fredag kveld til lørdag ettermiddag.

Årsaken er at det ventes lokalt store nedbørsmengder. Det kan komme så mye som 100-150 mm på 18-24 timer. Det vil bli såpass mildt at også i fjellet vil nedbøren komme seg regn.

Trøbbel i trafikken

Dårlig sikt og kuling i fjellet skaper trøbbel for juletrafikken.

Torsdag er det innført kolonnekjøring både på Hardangervidda og over Haukelifjell. Også over Vikafjellet er det åpnet for kolonnekjøring. Veien har vært stengt siden natt til torsdag på grunn av uvær.

– Ta med godt med klær og drikke

Nå er det mye vind. Det er kuling i fjellet i hele Sør-Norge. Det er også meldt dårlig vær de neste dagene. Folk må sjekke om fjellovergangene er åpne før de legger ut på tur. Slik det ser ut nå, må man forberede seg på kolonnekjøring. Man kan fort bli stående. Husk å ha med klær og godt med drikke, opplyser vegtrafikksentralen.

Veivesenet viser til at fredag og lørdag nok blir nok de største utfartsdagene.

Det ventes mye regn lille julaften.

Det ventes mye regn lille julaften. Foto:

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet sier at det ikke blir så lett å komme seg over fjellet de neste dagene.

– Om du må over fjellet er fredag ettermiddag det beste tidspunktet. Bygeaktivitet og vinden vil avta. Det blir en liten luke før et kraftig lavtrykk kommer inn fredag kveld, sier Gunnar Livik.

Han viser til at den sterke vinden vil fortsette hele torsdag.

– Sterk vestlig kuling over alle fjellovergangene kombinert med snøbyger. Det er ganske likt vær på alle fjellovergangene i sør, sier Livik.

Mildvær og striregn på lille julaften

Fredag kveld kommer regnet, og temperaturen vil stige.

– Vi kommer nok til å sende ut OBS-varsel på Vestlandet på grunn av mildvær og intenst regn. Utover ettermiddagen på lille julaften går temperaturen ned igjen, og nedbøren går over til snøbyger i fjellet. Det kan igjen skape vanskelige kjøreforhold, sier Livik.

Han viser til at veivesenets entreprenører har full beredskap over overgangene.

– Slik det ser ut, blir fredag verst. Akkurat nå er det dårlig sikt og kolonnekjøring på Hardangervidda. Jeg tror det er tidsspørsmål det blir kolonnekjøring over alle fjellovergangene, sier daglig leder i Eidfjord Bilberging, Bjørn Lægreid. 

Regn på julaften

Ifølge meteorologen blir det regn i Bergen på julaften.

– Regnet fortsetter, men det går over til bygevær. Søndag morgen blir det vel 4–5 grader, men temperaturen synker utover dagen og det blir oppholdsvær på kvelden. I indre strøk kan det komme snøbyger, sier Livik.

Artikkeltags