UiB får 30 millioner kroner

Ulrikke Pihls hus tilhører Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB.

Ulrikke Pihls hus tilhører Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Pengene er øremerket til oppgradering av Ulrikke Pihls hus.

DEL

161 millioner kroner skal deles ut gjennom ordningen for tilpassing og oppgradering av forsknings- og undervisningsareal gjennom Kunnskapsdepartementet. 30 av dem går til UiB.

Målet er å forbedre undervisningen og dermed gi studentene større læringsutbytte i eksisterende bygningsmasse, lyder pressemeldingen fra Vestland Høyre.

– Universiteter og høgskoler må gi rom for mer studentaktive undervisningsformer, og bruke tradisjonelle forelesninger i litt mindre grad. Undervisningslokaler, enten det er auditorier, vrimlerom, laboratorier eller verksteder, er viktige faktorer for bedre kvalitet i høyere utdanning, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i pressemeldingen.

– Jeg og Frp har store ambisjoner for studentbyen Bergen. Det at UiB går foran og tenker nytt er jeg glad for ta regjeringen er med på å belønne. Først og fremst er dette en hyggelig satsing for byens mange studenter, skriver Silje Hjemdal (Frp) i en e-post til BA.

– Pilotprosjekt

Rektor Dag Rune Olsen ved UiB er svært fornøyd med pengepotten.

– Det er kjempeflott! Vi er veldig begeistret over å få disse midlene og setter av tilsvarende beløp selv. Det betyr at oppgraderingen kan bidra til en bedre studenthverdag på Universitetet. Gode arealer er viktig for et konstruktivt og nyttig læringsutbytte, sier han til BA.

Oppgraderingen er en del av UiBs handlingsplan for kvalitet i utdanning og omtales som et pilotprosjekt på nye typer læringsareal.

– Det betyr at vi vil gå mer vekk fra klassisk forelesningsstyrt undervisning, der studentene er passive mottakere, til en mer arbeid i grupper og da trenger vi nye arealer, sier Olsen.

Saken fortsetter under bildet

Universitetsrketor Dag Rune Olsen er svært fornøyd med pengepotten.

Universitetsrketor Dag Rune Olsen er svært fornøyd med pengepotten. Foto:

Pilotprosjektet, der nye arealer skal skapes i eksisterende bygninger, blir en test for videre arbeid knyttet til universitetsbyggene.

– Hvorfor ble Ulrikke Pihls hus prioritert?

– Vi har laget en prioriteringsliste over de oppgraderinger og oppusningsbehovene vi har. Det er knyttet til hvor gamle og slitte bygningene er, sier rektoren.

Olsen er usikker på hva slags konsekvenser selve ombyggingen av Ulike Phils hus vil ha å si for studentene. Arbeidet skal igangsettes ganske raskt.

Fått 65 millioner totalt

Sammen med institusjonenes egeninnsats har 1,8 milliarder blitt satt av til oppgradering av sektoren siden 2015 nasjonalt.

UiB har fått totalt 65 millioner kroner gjennom ordningen. I fjor fikk ble institusjonen ikke tildelt midler.

– Vi øker bevilgningene fra 75 millioner kroner i fjor til 161 millioner kroner i 2019. Det er god miljøøkonomi å legge opp til ny og bedre bruk av lokaler vi allerede har, fremfor å bygge nytt. Ved å gjøre dette får institusjonene brukt lokalene mer og bedre, skriver Nybø i pressemeldingen.

Artikkeltags