Elever ved Rådalslien ungdomsskole vil ha mer nettvett

10.klassingene (fra venstre) Emma Spartveit (15), Emma Bastiansen (14), Baltazar Wiger-Nordås (14), Jørgen Andersen (15), Christine Grünert (15) og Jannike Johannessen (15) kommenterer Ungdata-undersøkelsen. De er enige om at venner er essensielt for å ha det bra med seg selv og klare en hektisk skolehverdag. – Alle trenger å føle seg viktig for noen, at de har venner som de betyr noe for og som de kan snakke med om ting, mener Christine.

10.klassingene (fra venstre) Emma Spartveit (15), Emma Bastiansen (14), Baltazar Wiger-Nordås (14), Jørgen Andersen (15), Christine Grünert (15) og Jannike Johannessen (15) kommenterer Ungdata-undersøkelsen. De er enige om at venner er essensielt for å ha det bra med seg selv og klare en hektisk skolehverdag. – Alle trenger å føle seg viktig for noen, at de har venner som de betyr noe for og som de kan snakke med om ting, mener Christine. Foto:

Hyppig databruk er forbundet med ensomhet og søvnproblemer. – Ikke overraskende, mener Emma Spartveit (15).

DEL

Ungdata-undersøkelsen ble i 2017 gjennomført for fjerde gang ved ungdomsskoler og videregående skoler i Bergen. En av fem ungdomsskoleelever svarte at de sliter med ensomhet.

– At vi er mer på data og ikke er så mye med hverandre fysisk, er litt uunngåelig, mener Emma Bastiansen og utdyper:

– Vi går mot en mer teknologisk verden, og det er ikke bare bra.

– Mer databruk øker risikoen for nettmobbing. Det er mange som gjemmer seg bak dataskjermen og sier slemme ting, sier Christine.

Nettvett

– Er dere kritiske til det dere ser og leser på internett?

– Det er viktig å bruke sunn fornuft, men det er ikke alltid lett å vite hva man kan stole på. Vi har hatt litt undervisning om det på skolen, men burde hatt mer, svarer Baltazar og eksemplifiserer:

– Sosiale medier er noe vi unge bruker mye tid på, og der er mye redigert. Jeg synes ikke at sosiale medier gir ekte lykke, når så mye der er falsk, sier han før Janikke tar ordet: 

– Sosiale medier fører til økt kroppspress med alle bilder og slikt som legges ut. Det kan gi mange et usunt kroppsbilde.

– Det er lett å misforstå

– Mange er blitt late. I stedet for å være med venner, bare snakker man sammen på Facebook og sånn, sier Christine.

Da er det vanskelig å vite hvem som faktisk er vennen din, ifølge Jørgen.

– På nettet kan man ha mange falske venner. Når det kommer til virkeligheten, så snakker man ikke sammen. Da er det lett for at man føler seg ensom og at man ikke har noen.

Jannike mener det fort kan oppstå miskommunikasjon.

– Når man snakker sammen på nettet kan man ikke se ansiktsuttrykk. Da er det lett for å virke sur, og det er vanskelig å skjønne om noen tuller.

(Saken fortsetter under bildet)

Christine Grünert (15),  Emma Bastiansen (14),  Emma Spartveit (15) og Jannike Johannessen (15) diskuterer med stor iver.

Christine Grünert (15), Emma Bastiansen (14), Emma Spartveit (15) og Jannike Johannessen (15) diskuterer med stor iver. Foto:

Restriksjoner

– Har dere noen regler for bruk av telefon og data?

– Egentlig har jeg det hjemme, men hvis ikke jeg er hjemme så er det vanskelig å overholde de reglene, sier Baltazar, og forteller at Rådalslien skole nylig har innført restriksjoner:

– Lærerne samler nå inn mobilene våre når vi kommer på skolen, så får vi de tilbake på slutten av skoledagen. Men det er mange som sniker seg unna.

Jannike mener hun ikke behøver hjelp til å begrense skjermbruk.

– Jeg trenger ikke slike regler. Jeg er så opptatt med idrett og liker uansett ikke å være i ro og se på Netflix og sånn. 

– Vil heller slutte

Av Ungdata-undersøkelsen kommer det frem at ungdom som driver med en fritidsaktivitet er mindre ensomme, bruker data mindre og sover bedre.

– Jeg har det ganske bra og er travel. Jeg synger i kor, går på dansing og er trener i Rytmisk Gymnastikk, forteller Jannike.

Baltazar er enig.

– Jeg bruker det meste av tiden min utenom skole på tennis. Det fyller mye av dagen min, så jeg har ikke så mye dødtid og det er bra, sier han.

Christine viser til at mange slutter på fritidsaktiviteter etter hvert som man blir eldre.

– Mange vil gå på fotball og slikt kun for å ha det gøy, men når man blir eldre forventer folk nærmest at man skal bli verdensmester. Da slutter mange heller.

Disiplin og venner

Mer enn to av tre svarer i undersøkelsen at de er positive til fremtiden, og tror de vil ta høyere utdanning og få et lykkelig liv.

– De fleste i Norge har et godt liv, men alle har ikke den jobben de vil ha, poengterer Christine og konstaterer:

– For å lykkes med det du vil, må du ha disiplin og gode venner som støtter og hjelper deg.

 Fakta om Ungdataundersøkelsen

Artikkeltags