– Dessverre ser vi 13-åringer som kjøper hasj. Senest forrige helt hadde vi 13-åringer som ble pågrepet med stoffet. Vi ser også selgere helt ned på ungdomsskolenivå, forteller Losnegård.

Han understreker likevel at hovedtyngden av hasjbrukere og -selgere er eldre.

– Men selgerne er kyniske, og spør ikke om alder. Nye selgere skal også ha et marked, og den biten er nifs å se på. Ofte oppsøker de skolen de selv gikk på, for å finne nye kjøpere.

MER VOLD OG NARKO

– Det klassiske er at foreldrene tror ungdommene er på overnatting hos venner, mens de i virkeligheten er på fest. Jeg vil minne om at det er lov for foreldre å ha kontakt med andre foreldre. Gjør du det, viser du at du er en god forelder.

Så snart barna har fylt 15 år, kan kriminelle handlinger de måtte uføre i rus havne på rullebladet, noe som kan være ubehagelig å ha med seg videre.

– Og selv om ungdomskriminaliteten i Hordaland har gått ned de siste årene, så stiger volden og narkotikabruken, advarer Losnegård.

– Det er viktig at foreldrene tar signaler, og er opptatt av hvem barna er sammen med. Heldigvis lever de fleste 13-14-åringer under så kontrollerte forhold at de har vanskelig for å ruse seg uten at det blir oppdaget, sier leder Else Kristin Utne Berg i Utekontakten.