15-åring ble lagt i håndjern av politiet

15-åringen fikk merker etter håndjernene han ble påført. Legen vurderer likevel det psykiske stresset som større for den unge gutten. «Det han har opplevd i dag er mye verre enn de små skadene», står det i legejournalen.

15-åringen fikk merker etter håndjernene han ble påført. Legen vurderer likevel det psykiske stresset som større for den unge gutten. «Det han har opplevd i dag er mye verre enn de små skadene», står det i legejournalen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Da 15-åringen satte seg til motverge hos barnevernet, kontaktet de politiet som påsatte ham håndjern. Noen timer senere slapp de ham hjem igjen.

DEL

Forrige fredag ble 15-åringen og hans tolv år gamle bror brakt inn til barnevernet. De hadde fått en anonym bekymringsmelding om at barnas far planla å ta dem ut av landet, og at barna ville bli alvorlig skadelidende dersom dette skjedde.

15-åringen satte seg til motverge da de to brødrene skulle fraktes til et midlertidig botilbud. Barnevernet tilkalte politiet, som kom til stedet.

– De sa jeg fikk to sjanser til å bli med frivillig, men jeg ville ikke bli med. Da satt de på meg håndjern, sier 15-åringen til BA.

 Han forteller at hans tolv år gamle bror ble vitne til det hele, og at han gråt og var redd.

– Han ville ikke bli med, han heller, men er for liten til å gjøre motstand.

Tre timer etter hendelsen, ble 15-åringen sluppet fri og fikk dra tilbake til sin far. Han ble da tatt med til legevakt.

BA vet at legen som undersøkte ham påpekte mindre fysiske skader, samt betydelig stress­reaksjon etter hendelsen. 

Harmonerer ikke

Miriam Grimstad er familiens advokat. Hun forteller til BA at hun synes det er svært underlig at barnevernet og politiet først så seg nødt til å bruke to så alvorlige virkemidler, som et akuttvedtak og å legge et barn i håndjern er, for så å slippe 15-åringen bare timer senere.

– La meg understreke at jeg synes det var helt riktig å slippe 15-åringen tilbake til sin far, det er der han føler seg trygg. Men det harmonerer ikke, og jeg mener at deres opprinnelige bekymring ikke var riktig.

BA har fått tilgang til barnevernets akuttvedtak om å hente inn de to guttene. Slike vedtak brukes når situasjonen anses så prekær at man ikke kan vente med å ta barna bort fra foreldrene.

 – Far er helt tydelig på at han ikke har noen planer om å sende barna til et annet land. De går på skole her, og spiller fotball. Han har et sterkt ønske om at de skal få fortsette å være i Norge.

Vil klage

De to guttene er norske statsborgere. Foreldrene er det ikke.

Barnevernet skriver i sitt vedtak at bekymringen blant annet bunner i at barna for ett år siden ikke møtte til skolestart.

– Forrige gang var de sammen med sin mor, som bor i utlandet. Da var det forhold på hennes side som gjorde at de ikke kom tilbake, sier Grimstad.

Hun forteller at de nå avventer vedtak fra Fylkesnemnda, som må godkjenne barnevernstjenestens akuttvedtak.

12-åringen er fortsatt i barnevernets omsorg, et annet sted på Vestlandet.

– Hvis Fylkesnemnda opprettholder vedtaket, vil vi påklage det, sier Grimstad.

– Av hensyn til sikkerhet

Barnevernsjef i Bergenhus bydel Svanhild Alver i Bergen kommune understreker at hun i denne saken uttaler seg på generelt grunnlag.

Hun sier at det å tilkalle politiet er noe som gjøres når det vurderes at det kan være fare for sikkerheten, enten til personalet eller til noen andre.

– Hva kan grunnen være for at en person slippes tilbake til sin familie etter noen timer, når det foreligger er akuttvedtak?

– På generelt grunnlag kan jeg si at det hender at grunnlaget for vedtaket faller bort.

Utover det kan hun ikke uttale seg om denne saken, fordi det er en pågående sak, og fordi det er mange parter involvert. 

– Kun når nødvendig

Visepolitimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, presiserer at han ikke kjenner denne spesifikke saken, og at han uttaler seg på generelt grunnlag. Han sier at det ikke er definerte situasjoner der politiet bruker håndjern.

– Bruk av håndjern er det samme som bruk av makt, og det skal kun brukes når det fremstår som nødvendig. Det er en vurdering som gjøres i hver situasjon, sier han.

Han forteller at situasjoner det de bruker håndjern enten kan være der en person bruker eller truer med bruk av vold, eller der politiet har grunn til å tro at noen skal bruke vold. Også dersom man er redd for at vedkommende skal skade seg selv, kan politiet påføre håndjern.

– Er det føringer for når en så ung person skal påføres håndjern?

– Nei, men det er klart at maktbruken alltid skal være forholdsmessig. Men vi har smertelig erfart at også 15-åringer kan utøve vold.

Tirsdag ettermiddag demonstrerte famile og venner ved Den blå steinen mot barnevernets og politiets behandling av 15-åringen.

Artikkeltags