I mellomtiden stjal han tre biler og råkjørte i Fana. På Flyplassveien presset han en bil i dårlig forfatning, i 190 kilometer i timen.

  • Nyheter

Norvald Visnes ved Fana politistasjon er sjokkert over opplysningene som gutten har gitt i avhør.

50 SAKER: – Han er 17 år og har allerede over 50 saker på seg hos politiet. Det dreier seg blant annet om bil- og båttyveri. Det er fortvilende når samfunnet ikke er i stand til å sette en stopper for dette, sier Norvald Visnes.

KAMERATER: Mandag ble ungdommen stoppet i en stjålet Golf på Nesttun. Bilen var av en slik forfatning at politiet ønsket å sjekke den. Ungdommen prøvde å stikke av fra politiet, men de klarte å stanse ham.

I avhør kom den sjokkerende historien frem.

– Han har fortalt at han stjal tre biler i Fana-området i løpet av tiden han var borte fra stedet han bor på. Alle bilene var i dårlig forfatning, og de sto på verksteder for å bli utbedret. I avhør har han sagt at han har råkjørt om natten på Sjølinjen og på Flyplassveien, forteller Visnes.

Mens gutten satt bak rattet i henholdsvis en Polo, en Golf og en Opel, gikk det unna med både hans eget og andres liv som innsats. Tre andre kamerater skal ha vært med som passasjerer. De er mellom 15 og 17 år.

FLAKS: – Han har forklart at han presset den ene bilen til 190 kilometer i timen på Flyplassveien. På Sjølinjen kom han opp i 170. Han ga gass for å se hvor fort bilene kunne gå, sier Visnes.

– Hvordan reagerer du på dette?

– Det er sjokkerende. Bare flaks forhindrer en katastrofe. For det første har ikke gutten sertifikat, for det andre er det en ekstremt høy fart og for det tredje kjørte han biler som var i dårlig forfatning, sier Visnes.

FRYKTER DØDSFALL: Den erfarne politimannen vil ikke kritisere barnevernet for at de ikke greier å stanse ungdommen.

– Barn som er under barnevernets ansvar skal etter reglene ikke sitte i fengsel. Da sier det seg selv at de kan stikke av. Vi ser også at de gjør det fra tid til annen, men det er trist at samfunnet ikke har et system som kan stoppe dem før det er for sent.

– Frykter du at gutten kommer til å stjele nye biler og kjøre villmann?

– Ja, han har jo flere biltyveri bak seg allerede. Jeg er redd for at dette skjer igjen. Jeg frykter det ender med at en eller flere mister livet til slutt.

– Hvor er gutten nå?

– Han er tilbake under barnevernets ansvar.