Søndag for to uker siden fikk Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Hordaland og Bergen melding om en stor flokk med katter som gikk løse i Austevoll.

Det var datteren til en 87 år gammel dame som tok kontakt med dem om kattene, som gikk i hagen til 87-åringen.

– Den gamle damen hadde i lengre tid fortvilet seg over kattene, og sier at hun hadde prøvd å kontakte både Mattilsynet og politiet, forteller leder for Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Bergen og Hordaland, Inger Johanne Graff til BA.

– Hun mistenkte både at kattene var blitt mishandlet, og at de var utsatt for rottegift. Da hun ikke fikk hjelp noen steder, tok hun kontakt med oss.

40 TIL 50 LØSKATTER

Graff forteller at de dro til Austevoll med kattefeller for å fange inn så mange som de klarte.

I hagen til damen gikk det rundt 20 katter. På andre siden av veien hadde det samlet seg én til flokk, av omtrent samme størrelse.

– I tillegg har vi fått melding om et tilsvarende problem på andre siden av øyen. Dette er det verste vi har sett, og den største saken vi noensinne har vært borti, sier hun.

Ved første besøk klarte Graff og hennes medhjelpere å samle inn en fem katter, samtlige medtatte og syke.

Hun forteller at en av dem, en liten kattunge, døde denne uken.

– Det gikk dessverre ikke å finne ut om den var utsatt for rottegift, for vi kunne ikke ta blodprøve av den, sier hun.

En av de andre kattene hadde ifølge veterinæren skader som sannsynligvis stammer fra stump vold, blant annet brudd på brystbeinet.

ANSVARSLØSE DYREEIERE

Graff forteller at de skal reise ut igjen til Austevoll torsdag morgen for å prøve å fange inn flere av de løse kattene.

– Vi kan ikke gi oss før vi har samlet inn rubbel og bit. Hvis ikke får vi ikke bukt med problemet.

– Hvor kommer alle disse kattene fra?

– Antakeligvis er det et par-tre av dem som har hatt et hjem en gang, men ikke har vært kastrert eller sterilisert. Vi vet jo alle hvor mange kattunger en hunnkatt kan få, så det har nok bare ballet på seg, sier Graff, som mener at de kunne se tydelige tegn på innavl.

– Så er det noen mennesker som av sitt hjertets godhet har gitt kattene mat ute, og da strømmer det jo flere til.

Graff mistenker at det er noen i nærområdet som har blitt kraftig lei av katteproblemet, som har lagt ut rottegift for å ta livet av dem. Hun utelukker ikke at det er samme grunn noen av kattene har blitt utsatt for mishandling.

– Dette er et av de verste eksemplene vi har sett på hva som skjer når folk ikke tar ansvar for dyrene sine og steriliserer, kastrerer og ID-merker dem, sier hun.

– Dessverre er ikke dette et enestående eksempel. Hadde folk tatt ansvar for dyrene sine, ville dette aldri ha skjedd.

ETTERLYSER DET OFFENTLIGE

Hun ber også folk ta ansvar tidligere når de oppdager katter som går løse.

– Alle som kommer over dyr som lider har et ansvar etter Dyrevelferdsloven, understreker hun.

De la ut melding om kattene i Austevoll på sine Facebook-sider, og har fått melding fra flere som vil stille som fosterhjem. To av kattene er allerede plasserte i midlertidige hjem.

– Men i tillegg til jobben det kommer til å bli å samle inn alle disse 40 til 50 kattene, koster det masse penger. Kattene må ha veterinærbehandling, de må steriliseres og kastreres, og de skal ha mat. Det er en for stor jobb for oss alene, sier hun.

Hun er også lei seg og fortvilet over offentlige myndigheters passivitet.

– Jeg skal i et møte med ordføreren og lensmannen på Austevoll neste uke. Dette er et for stort problem til at det kan bli overlatt til oss frivillige, sier hun.

– TIL Å GRÅTE AV

Dyrebeskyttelsen Bergen, som er en annen forening, forteller til BA at de ikke kjenner til denne konkrete situasjonen, men at de har hørt om liknende.

– Vi har observert at det ofte danner seg slike kattekolonier i utkantkommunene. Når de lever såpass tett sammen sprer sykdommer seg lett. Eldre mennesker som prøver å hjelpe dem bør få bistand fra for eksempel kommunen, sier Liv Sandal, leder i Dyrebeskyttelsen i Bergen.

– Mange i nærmiljøet vet ofte om disse koloniene, men gjør ingenting med det. Dette er veldig trist, sier Liv Sandal.

Lederen tror mistankene om dyremishandling kan stemme.

– Slikt skjer dessverre overalt. Noen elsker å plage dyr. Det er helt forferdelig, og til å gråte av, sier lederen.