Gå til sidens hovedinnhold

50 grunner til å elske Bergen

#vielskerbergen

Artikkelen er over 6 år gammel

Last opp ditt Bergensbilde på Instagram med #vielskerbergen, eller send bildet til leserbilde@ba.no.

1: Vi elsker den forfriskende kranglingen. Om Torget, om buekorps, om asfalt, om byutvikling – om alt! De pratsomme gamle damene. Det ene øyeblikk omfavner de deg, i det neste hytter de med neven!  Vi elsker Erling Gjelsvik, slik vi elsket Ludvig Jerdal, Georg Johannessen og Arild Haaland. Vi elsker refserne Davy Wathne og Hans Wilhelm Steinfeld, som blir stadig sintere og klokere – i alle fall i egne øyne.

 

2: Ja, vi elsker Bryggen! Vernet og oppført på Unesco sin verdensarvliste.  Vi krangler om den også. Skal Bybanen gå der? Skal Bryggen utvikles eller forbli et museum?

3: Vi gleder oss til småbåtene kommer på Vågen. Båtturistene. Strilene. Is på kaien eller øl på flybridgen. Visst er det harry, visst er det bråkete, visst er det Bergen!

4: Bergenhus festning. Koengen. Plenene, utsynet, kjærestene i sommersol, konsertene, murene og kanonene.

5:  Fjellsiden.  Fjellveien er bergensernes fremste møtested etter Den blå steinen. Se og bli sett. Fløysvingene og Tippetue. Ole Irgens vei, Skansemyren.  Så grønt, så flott, så Bergen!

6:  Klart vi elsker mediene våre! Bergensavisen (BA) og Bergens Tidende (BT).  Lillebror og storebror. Bråkebøtte og borgerblad. To relativt store mediehus, to nettutgaver og to papirutgaver syv dager i uken. NRK og TV 2. Dagen, og en rekke mindre lokalaviser både i byen og rundt.  Ikke mange byer i Norge har et mediemiljø som Bergen. 

7:  Byparken, mellom kunsten og Festplassen. Lun og deilig, med små skulpturer, og hekker som sikrer diskresjon når du tar en pause fra Kode eller Landmark.

8:  Colonialen. Suksessen har visst ingen ende. Hipt matsted for menn med svarte høyhalsere og damer i med svære ringer i ørene og grå klær av svært naturlig materiale.

9:  AdO Arena er et av Europas mest moderne svømme- og badearenaer og Norges hovedanlegg for svømming og stup med olympisk standard. Oppkalt etter svømmeren Alexander Dale Oen, som Bergen elsket. Nå elsker vi svømmehallen også, selv om vi krangler om både priser og skrivemåten. For det eneste rette er jo stor «D» i AdO!

10:  Tinghuset. Stedet for grenseløs lykke (bryllup) og bunnløs nedtur (domfellelse). Du kan mene hva du vil om bygget på Tårnplass, men ingen er i tvil om at dette er tinghus. Så kalte også bergensarkitekten Egill Reimers bygget «Respekt for loven» da han vant tegnekonkurransen i 1928. Bygget sto ferdig fem år senere. Det har 25 rettssaler fordelt på 12.000 kvadratmeter.

11:  Vi elsker våre gater og steder. Bryggen, Vetrlidsallmenningen, Øvregaten, Steinkjellerbakken, Lille Øvregate, Nordnesparken, Nordnes sjøbad, Strangehagen, Knøsesmauet, Klosteret,  Marken, Gamle Bergen, Sandviken sjøbad, Byparken, Ole Bulls plass, Hamburgersmauet, Skostredet, Kalfaret, Strandgaten, Skansen og Vaskerelven. Vakre navn og steder.  Her er byens sjel.

 

12:  Parsellhagene i Fløen.

13:  Lite gjør en ekte bergenser mer stolt enn buekorps. De ble opprettet på midten av 1800-tallet og har rot i den såkalte «Borgervæpningen». Korpsene er drevet av guttene selv, med støtte fra gamlekarforeningene. Buekorps har eksistert i en rekke andre byer (Fredrikstad, Oslo, Stavanger, Ålesund, Steinkjer) men det er bare i Bergen at bevegelsen har overlevd. Selv hårsåre bilister viker når buekorpsene kommer marsjerende! Og på kroene ler forståelsesfulle bergenserne en tanke overbærende når gamlekarene ramler inn og skal feire alle årene de har vært med.

14:  Raspeballene  på torsdagene! Ingen by i verden serverer så gode raspeballer som her. Og det gjøres på bergensmåten, med saltkjøtt av får, poteter, kålrotstappe, bacon og Vossakorv. Rinmelig og enkelt på de fleste stedene der det er servert mat noen år. Prøv det på nabopuben Dr. Wiesener, på Bryggestuen eller på Vågens!

 

15:  I Bergen kan du sitte i tjukkeste sentrum og nyte en kaffe på en hipp bar. Bare minutter etter kan du befinne deg i total stillhet, alene på en fjelltopp med utsikt som bare Bergen og Vestlandet kan by på. I Bergen kan du ta en tur på fjellet til brunsj og bade i sjøen nede i byen til lunsj.

16:  «Statsraad Lehmkuhl». Ikke et øye var tørt da det stolte seilskipet kom inn Vågen under Tall Ships Races i fjor sommer. Tremastet stålbark, som med baugspydet er 96 meter langt. Sjøsatt i 1914. En sjøens dronning.

17:  Logen teater og bar. Få gjør så mye for kulturlivet i Bergen som Gothard Larsen og de andre på dette stedet. Her er konserter og teater, debatter og utstillinger hele tiden. Dessuten har stedet Norges beste husband i Voksne Herrers Orkester (VHO). 

18:  Vi elsker studentene. Det er rundt 30.000 av dem. Skaper liv og røre når de kommer med forhåpninger og ambisjoner en tidlig høstuke.  Fyller skjenkestedene, skaper debatt og har et levende kulturliv midt i Bergen sentrum.

 

19:  Dialekten! Ingen kan fremstå så naturlig sjølgod som en ekte bergenser! Hunkjønn finnes ikke på ekte bergensk. Kari-en og Per-en - personnavn - blir bøyd som substantiver. Dersom en bergenser omtaler en person med navnet i bestemt form, for eksempel Gret-en, så viser han at han kjenner, og at han liker den personen. Skarre-r er også fremtredende. Særegenhetene ved bergensk er mange og fremtredende. De aller fleste kan tilskrives påvirkningen gjennom den 400 år lange hansatiden i Bergen.

20:  Brann. Er og blir byens stolthet selv om de (vi) rykker ned. Ikke noe annet kan opprøre og engasjere som Brann. Der er det alltid noen som «må gå».  Brann er galskap og lidenskap, forbannelse og glede. Det er vårt eget landslag!

 

21:  I hovedstaden er man nesten avhengig av en buss eller trikk for å ta seg fra en sentrumsdel til en annen. Bergen har et sentrum der man stort sett kan spasere fra A til B uten å bli svett på ryggen. Kjapt og trygt  - til kultur, handel og hygge.

22:  Kunstnerne våre! Skuespillerne, forfatterne og malerne - og alle de andre. Folkelige og skikkelige typer, som ikke lar seg prege av kjendistyranniet slik som i hovedstaden.  De ruller fortsatt røyken selv og finner størst glede i ekte mennesker – som seg selv.

23:  Ja, vi elsker de ekte, brune skjenkestuene! Holbergstuen, Sjøboden, Vågen Pub og Skipperstuen! Folkelige og flotte steder med ekte mennesker og (litt) rimelige priser.

24:  De rare navnene   Mulen, Bontelabo, Knøsesmauet,  Hødden, Paradis og Florida. Navnene er bergenske ubegripeligheter med mange forklaringer, men ingen definitive. Det gjør det jo bare morsommere.

25: Ordføreren, eller om det ønskes:  Borgermesteren!  Allestedsværende,  utadvendt, engasjert, flagrende fargerik – og herlig crazy!

 

26: Festspillene. Festivalen som før snudde byen på hodet, men som nå må konkurrere med et hav av festivaler og arrangementer.  Festspillene er pomp, prakt og seremoni, men de seinere årene er det også utviklet noen mer folkelige innslag.  Festspillene får kjente navn til byen. Dessuten er Bergen på nasjonalt TV hver bidige kveld, og da blir noen av oss stolt og kry – av Bergen by.

27:  Mai! Definitivt årets måned.  Etter en våt vinter er det ingen ting som blir så grønt som bakkene opp mot Fløyen på denne tiden. Byen er vasket og pyntet. Alt skjer. Kongen åpner Festspillene. Det er Nattjazz og folket bruker byen sin. Dessuten hevder bergenserne bestemt at det alltid er fint vær denne måneden. Ingen blir så sprudlende glade og yre som bergensere når solen titter frem etter tre-fire strake måneder med vannrett regn.

28:  Vi elsker sovebyen Bergen. Byen vår blir aldri dynamisk, travel, kul og hipp. I Oslo løper de panisk etter buss og trikk, moter, karriere og lønn. Her går man, med forstanden i behold, til bussen og bybanen. Går den før du ankommer, venter du på neste. Og du kler deg etter været.

29:  Ingen by kan ta av som Bergen! Ingen steder kan en hel by samle seg om en feiring. Da gullet «kom hem» i 2007 var det fest på fest på fest på fest.  Byen holdt på å tippe over! Da Tall Ships’ Races ble avholdt i sommer, sto hele byen på hodet i herlig sommervær.  Det har skjedd før. Noen av oss husker da byen arrangerte den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1986. Fullstendig ellevilt en hel uke til ende!

 

30:  Provinsialismen i Bergen! Tenk deg hovedstadens Grünerløkka med et hipstermiljø hvor alle, til og med lederen i Unge Høyre, ligner på Jarle Bernhoft.  Det kunne ikke skjedd i Bergen. Vi har Erlend Øye, Fredrik Saroea og Eirik Glambæk Bøe, ja.  Men det er nå skikkelig karer!

31:  Vi elsker alle de fine byggene våre  Rundetårnet, Tinghuset, Bryggen,  grendene i Sandviken og på Nordnes, Schøtstuene, Sundt-bygget, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet, Bergenhus festning, Lysverket,  Grieghallen, Rådhuset,  Grieg-bygget, Christinegård, Skansen Brannstasjon. Kiosken i Fjellveien.

32:  Haukeland Universitetssykehus! Er fylkets største arbeidsplass med sine rundt 12.000 ansatte fordelt på 8250 årsverk.  Sykehuset, som blir stramt ledet av Stener Kvinnsland holder budsjettet, som lå på ti milliarder kroner i 2013. Hvert år behandler sykehuset nesten 600.000 pasienter. Norges mest vellykkede helseforetak?

33:  Jentene i Bergen!   (Å, jenter fra Bergen e nokke for seg. Di sitter på fergen å vinker til deg. Og når du vinker tilbake, så snur di seg vekk. For alle e make og alle er frekk!). For nokken kjik!

34:  Fisketorget! Selvforskyldt eller ikke, dette er en av de største hoggestabbene for presse og publikum. Alle mener noe om Fisketorget. Enten er det for dyrt og for dårlig. Eller det er dårlige hygieneforhold.  Men det er ikke noe nytt at det går opp og ned på Torget.  I november 1952 kunne BT rapportere dette  «Forholdene på torvet er blitt noe bedre etter at fiskehandlerne kom i søkelyset. En kan nå se rent papir på de fleste bordene, og det er avgjort et stort framskritt, men en vil også legge merke til at i de aller fleste tilfellene blir fisken fremdeles pakket inn i avispapir, mens det rene papiret blir liggende ubrukt på bordet, øyensynlig skuebrød!»

 

35:  Torsdager! Den virkelige lille-lørdagen i Bergen. Pils-etter-jobben-dagen. Mye skyldes at byens utesteder serverer raspeballer og saltkjøtt denne dagen. Så prioriterer vi heller hjemmets lune ro resten av helgen.

36:  Vi elsker engasjementet i byen vår! Ingen by kan som Bergen samle seg mot overmakten østpå, eller hvem det er. Ingen kan bli mer rasende over urettferdighet enten det gjelder i en TV-konkurranse, en fotballkamp, en storpolitisk sak eller som da lille Nathan skulle kastet ut av landet sammen med foreldrene. Hele byen og bystyret samlet seg, på tvers av alle skiller  «Ikke snakk om. Nathan er vår!». Den da syv år gamle gutten fikk bli.

37:  17. mai.  Noen kaller det vårens vakreste eventyr. Byen er i festrus. Og ingen by i hele verden har særere tradisjoner enn oss. Buekorpsene er viktige i 17. maifeiringen. Dagen starter med salutt 0700 og Morgenprosesjonen som går gjennom byen. Den inneholder 17. mai-komiteen, borgere, musikkorps og russ. Flaggtoget og Hovedprosesjonen går samtidig mot hverandre, på hver side av gaten. Flaggtoget er det som heter barnetog andre steder og er med skoler, musikkorps, speidere og buekorps. Hovedprosesjonen inneholder borgere, litt militære, veteraner, idrettslag, studenter og deres organisasjoner, bondeungdomslag, etc. og avsluttes med russ. Sentralt i feiringen er av en eller annen grunn et pyntet vikingskip på Festplassen der taler for dagen holdes. Dagen avsluttes med fakkeltog, festfyrverkeri, pølser og brus – og sikkert ganske mye annet for mange, mange flere.

 

38:  Skostredet! Gaten er unik i Norge. Her er det brukerne selv som legger premissene, og som styrer hvordan gaten brukes.  Her er flere kafeer, barer og restauranter. Særegne butikker, kunst, design, og et litteraturhus i den østre avstikkeren. Både Festspillene og Nattjazzen har brukt gaten når de har beveget seg i byen.


39:  Drosjesjåførene!  Ja visst er de serviceinnstilte! Samtidig sies det at de sutrer mer enn folk  gjør ved Klagemuren.  Ingen kan som dem skjelle ut byråkrater og maktmennesker, spre rykter og halvsannheter – og med en eventyrlig selvsikkerhet slå fast hva som trengs i denne byen. Men de bryter også ut i befriende latter av sin egen selvgodhet! Noen av dem kjenner byen og gatene som sin egen bukselomme.  De andre setter pris på at du viser dem veien til ukjente steder som DNS, Fløibanen eller Johanneskirken.  

40:  Selv om snøen sjeldent legger seg nede i byen, er det ikke mange minutters biltur før du kan oppleve Vinter-Norge på sitt beste. Om det ikke er ski- og akeføre på Fløyen, er Totland og Gullbotn rimelig snøsikre der barnefamilier og langrennsentusiaster kan boltre seg. Skulle det ikke være skiforhold her, ligger Voss og Kvamskogen bare en times tid unna. Der er det som regel metervis med snø fra jul til påske.

41:  Mariakirken. Det eldste byggverket i byen vår.  Etter fem og et halvt år med oppussing, åpner det staselige bygget igjen i juni, sirlig reparert av dyktige håndverkere. Kunsten er konservert, orgelet er nytt og bygget er brannsikret.  Må sees!

42:  Bekkalokkene! Den bergenske betegnelsen på det de kaller kumlokk i byen på den andre siden av vannskillet. Opprinnelig var dette brønn-lokk, men i Bergen var brønn det samme som bekk, derfor fikk lokkene betegnelsen bekkalokk.  De gamle lokkene ligger som kunst i gatene, gjerne med motiv fra Bryggen.

43:  Trond Mohn er byens helt. Knallhard businessmann, mesén og filantrop. Norges mestskattende og mest gavmilde. Var konsernsjef i Frank Mohn AS som hans far grunnla i 1938. Nå har han solgt Framo til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner. Bruker dagene på å gi hundrevis av millioner kroner til forskning, sykehus, fotball og breddeidrett.  B Til sammen har han gitt milliarder!  Kommandør av St. Olav i 2005. 3. april blir han 72 år.

44:  Aboretet på Milde, 23 kilometer fra sentrum. En fantastisk oase på 600 mål, 5000 planteslag fra hele verden, landets største samling av roser og Nordens største samling av  rhododendron.  Japanhage, fjellhage og lynghage. Alltid åpent. For mange er det fast utfluktssted på søndager på våren og sommeren. Her kan mor og far finne hverandre igjen, mens småbarna leker i vannkanten.

45:  Musikkstjerner.  Bergensbølgen ruller videre med Aurora Aksnes, Kygo, Silja Sol og Hjerteslag. Fra før har vi Edvard Grieg, Harald Sæverud og  Leif Ove Andsnes. Men vi har også seniorer som  Tor Endresen,  Dennis Reksten, Jan Eggum, Bjørn Jensen, De Musikalske Dvergene, Brødrene Thue, Rune Larsen og Sissel Kyrkjebø – for å nevne noen.  Mange av dem er avholdte ikoner på pop- og rockehimmelen.

 

46:  Oppmarsjstedene våre  Torgallmenningen og Festplassen.

47:  Den Nationale Scene! Vår egen hovedscene og kulturhistoriske bastion på Engen. Teateret ble startet i 1876 i det samme Komediehuset hvor Ole Bull sin tid hadde drevet Det norske Theater. Siden 1993 har Den Nationale Scene hatt status som nasjonalt teater. Her har kanoner som Rolf Berntzen, Lothar Lindtner, Randi Lindtner Næss, Norma Balean og  Eilif Armand scenen stått på scenen. I år er det den lille manns opprør mot makten som er tema. Og snart inntar heksene hovedscenen!

48:  Akvariet på Nordnes. Da det åpnet i 1960 var det Nord-Europas største og mest moderne akvarium. Men selv i dag er det en av byens stoltheter. Her er ikke bare fisk og sjødyr, men også slanger og øgler. Skandalebefengt, det også. Sist da direktøren måtte kaste inn håndkledet etter massiv kritikk fra mattilsyn og egne ansatte i høst. 

49:  Brosteinsbyen vår! Det er 500 år siden Bergen fikk brostein. Nå er det fortsatt et av de viktigste kjennetegnene i byen. Elsket av flertallet, selv om yrkessjåførene hater det. 

50:  Ungdommen vår! Flotte, kloke, arbeidsomme og fulle av fremtidshåp, men også noen late døgenikter. Vi skjønner ikke alt de driver med, men tror på dem og ønsker dem alt godt – også fordi de er fremtiden vår. 

Kommentarer til denne saken