– Tenker på mødrene som ikke vet hva morgendagen bringer

Bodil Friele holdt tale ved «Krigsmoderen» på Nordnes under markeringen av Frigjøringsdagen.

Bodil Friele holdt tale ved «Krigsmoderen» på Nordnes under markeringen av Frigjøringsdagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Veteranene mintes mødrene som levde i uvisshet under andre verdenskrig. Bodil Friele sendte også en tanke ut til mødrene som opplever krig i dag.

DEL

– Jeg er opptatt av at vi må huske at det er krig mange steder i verden, og jeg tenker på alle mødrene som ikke vet hva morgendagen bringer. Selv hadde jeg en farmor som levde i uvisshet da min far var ute under krigen, forteller Bodil Friele.

Hun holdt appell og la ned krans ved «Krigsmoderen», som står ved Fredriksberg fort på Nordnes, på vegne av Bergen Skipperforening 8. mai.

For dem som var hjemme

«Krigsmoderen» ble laget av kunstner Per Ung og reist med midler fra Trond Mohn. Den ble avduket 8. mai 2009.

– Det var Ragnvald Hommens idé om at vi også må huske mødrene som kjempet i hverdagen hjemme under krigen, mens fedrene var ute og kjempet for et fritt land, forteller kontreadmiral Egil Jørgen Eikanger.

Saken fortsetter under bildet.

Kontreadmiral Egil Jørgen Eikanger var fornøyd med oppmøte på Nordnes.

Kontreadmiral Egil Jørgen Eikanger var fornøyd med oppmøte på Nordnes. Foto:

Både Hommen, Eikanger og Gerhard Grimen sto på for å få laget og plassert «Krigsmoderen» på Nordnes.

Ved skulpturens føtter står det «Denne skulpturen er reist til ære og minne om mødrene som vernet hjem og familie, mens barn eller ektefelle var med i krigen. Mor sitt arbeid i hjemmet og deltakelse på hjemmefronten var et stort bidrag i krigen for vår fred i frihet».

«Krigsmoderen» var soldatkonen, men også mødre og søstre.

– Nettopp fordi det fortsatt er mange som opplever krig, har jeg lyst til å døpe om skulpturen til «Tidskrigsmoderen», forteller Bodil Friele, og legger til at temaet er svært viktig for henne.

Saken fortsetter under bildet.

I Bodil Frieles appell, snakket hun om uvissheten hennes farmor opplevde under krigen og hvordan mange mødre lever slik i krigsherjede land også i dag.

I Bodil Frieles appell, snakket hun om uvissheten hennes farmor opplevde under krigen og hvordan mange mødre lever slik i krigsherjede land også i dag. Foto:

Ville visst mer

Faren til Bodil Friele, Odd Grønfur Olsen, var selv ute i krigen. Men det var først etter at hun fant dagbøkene hans fra krigsdagene at hun ble mer interessert i hva som skjedde og hvordan det var.

– Det er klart at jeg skulle ønske visste mer og at jeg hadde kunnet lært mer om krigens dager fra min far, sier Friele.

Hennes far, som var krigsflyger under andre verdenskrig, døde i 1988.

Friele laget, med utgangspunkt i sin fars dikt fra krigen, utstillingen «Prisoner of War: Paintings and poems». Utstillingen åpnet på Geilo sommeren 2015, og var også stilt ut i Bergen Festningsmuseum på Koengen. Hun har hatt en rekke andre utstillinger med krig som tema.

– Dette er en viktig dag, og det er like viktig at vi forteller om dette til de yngre generasjoner, sier Friele.

Det er Forsvaret, som i samarbeid med Bergen kommune og Veteranforeningene, som markerer Frigjøringsdagen og Nasjonal Veterandag tirsdag. Det har gjennom dagen vært markeringer og bekransninger ulike steder i byen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken