Gå til sidens hovedinnhold

83-åring skulle svinge inn på rasteplass. Da smalt det

Artikkelen er over 7 år gammel

Nå er pensjonisten fra Fyllingsdalen i Bergen anklaget for uaktsomt drap på en 27 år gammel MC-fører.

27-åringen var ett av 15 ofre for trafikkdøden i Hordaland i 2012. Like mange omkom også i dødsulykker på veiene i fylket i fjor.

I mai må den eldre mannen møte i Nordhordland tingrett og svare for en tiltale med en strafferamme på inntil tre års fengsel.

SKULLE SVINGE TIL VENSTRE

Den alvorlige ulykken skjedde på E 39 i Dyrkolbotn i Masfjorden ved 14-tiden om ettermiddagen 9. juni i 2012.

83-åringen kjørte bil på vei sørover og skulle kjøre av til venstre like ved en rasteplass. Han kolliderte med motorsykkelen som kom kjørende i motgående felt.

Trond Haugland (27) døde umiddelbart av kollisjonen. Han kom fra Jølster i Sogn og Fjordane, men var bosatt i Fyllingsdalen i Bergen, noe som tilfeldigvis også 83-åringen er.

Verken den eldre mannen eller konen som var passasjer kom fysisk til skade.

– BRØT VIKEPLIKTEN

Statsadvokaten i Hordaland mener den eldre bilføreren ikke var tilstrekkelig hensynsfull da han kjørte inn til venstre. Han ble ikke oppmerksom på motorsyklisten i tide og overholdt ikke vikeplikten, går det frem av tiltalen.

For å dømmes etter paragrafen om uaktsomt drap kreves det mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet som de fleste gjør seg skyldig i fra tid til annen.

Motorsykkelens hastighet og forholdene på stedet vil etter alt å dømme bli sentrale tema under den tre dager lange rettssaken til våren.

Etter det BA får opplyst er han den eldste som er tiltalt for uaktsomt drap i trafikken i Hordaland de siste 20 årene.

Advokat Helge Hansen er oppnevnt som forsvarer for 83-åringen, men han ønsker ikke å kommentere tiltalen overfor BA før han har hatt samtaler med sin klient.

LENSMANN KREVDE SVINGEFORBUD

Like etter dødsulykken ga den lokale lensmannen i Masfjorden uttrykk for at dødsulykken kunne vært unngått.

– Min vurdering er at det ikke burde vært lov å svinge inn på den rasteplassen. Slik er det jo på mange lignende steder, sa lensmann Ivar Holmaas til BA.

Statens vegvesen hadde ingen planer om utbedringer på ulykkesstedet og mente det bare ville være spekulasjoner om et slikt forbud hadde blitt respektert.

I tiltalebeslutningen er det tatt forbehold om å legge ned påstand om erstatning og oppreisning til de etterlatte samt tap av føreretten for 83-åringen.