– 99,9 prosent uenig i avtalen

Mandag i 14-tiden troppet Namsfogden og representanter for Jernbaneverket opp hjemme hos Berit Walde. Hun skulle egentlig kastes ut av hjemmet sitt.

Mandag i 14-tiden troppet Namsfogden og representanter for Jernbaneverket opp hjemme hos Berit Walde. Hun skulle egentlig kastes ut av hjemmet sitt.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg signerte avtalen under tvang, sier Berit Walde (75) til BA.

DEL

Litt før klokken 14 mandag troppet Namsfogden opp hjemme hos Berit Walde (75). Hun skulle kastes ut av huset sitt etter at hun og Jernbaneverket ikke har klart å komme til noen enighet om erstatning for boligen.

Huset familien hennes har bodd i gjennom fire generasjoner skal demonteres og settes opp igjen i nærheten for å gi plass til det dobbeltsporet gjennom Ulriken.

– HADDE IKKE NOE VALG

I stedet for utkastelse ble ifølge Walde Jernbaneverkets advokat, Berit Walde selv og en represantant fra Fløen Vel sittende i møte i over tre timer.

Møtet endte med at Walde skrev under på avtalen Jerbaneverket la frem.

Ifølge Walde innebærer avtalen at hun nå får nesten to uker på seg før hun må flytte ut av huset familien hennes har bodd i gjennom fire generasjoner.

I tillegg får hun bo i den midlertidige leiligheten Jernbaneverket har tilbudt henne frem til 31. desember, og ikke bare 1. oktober slik de opprinnelig tilbød.

Men hun må fortsatt betale 35.000 kroner i saksomkostinger for sin egen utkastelsessak. Hvor mye hun får i erstatning for huset, er ennå ikke klart. Det skal skjønnsretten avgjøre.

– Jeg er 99.9 prosent uenig i det som står i avtalen, men følte at jeg ikke hadde noe valg, ellers hadde jeg havnet på gaten og måtte gått på Nav, sier 75-åringen til BA mandag kveld.

– Jeg har gjort dette helt uvillig og under et umenneskelig press, legger en sliten og oppgitt Walde til.

– KJENNER MEG IKKE IGJEN

Walde ønsker primært å flytte tilbake til boligen sin når huset, som har antikvarisk verdi, er gjenreist 30-50 meter fra der det står i dag . Det vil ikke Jernbaneverket si ja til.

– Lovverket tillater oss ikke å inngå en avtale om forkjøpsrett til huset når det er gjenreist, sier Larsen til BA.

Til VG.no sier Larsen at han ikke kjenner seg igjen i Waldes beskrivelsen av tvang.

- Dette er en sak som har gått gjennom rettsapparatet, og hun har inngått et forlik frivillig, med advokat til stede. Hun er kanskje ikke helt fornøyd, men så kan vi si at vi er heller ikke helt fornøyd, så da er kanskje løsningen ikke så ille, sier han til avisen.

Han uttrykker til VG.no at han er glad for at saken nå har løst seg, etter flere å med forsøk på å komme til enighet. Samtidig sier han at han har forståelse for motparten - altså Berit Walde.

VENTER PÅ AVGJØRELSE FRA RETTEN

Ifølge Larsen venter Jerbaneverket nå på at spørsmålet om økonomisk erstatning for boligen til Walde skal avgjøres av skjønnsretten.

– Det Walde er garantert fra oss om hun akseptere er en umiddelbar utbetaling av grunntaksten, som ligger på over tre millioner kroner. Det er vi villige til å betale ut nå, så vil det gå en tid inntil vi har fått avgjørelsen fra retten om det endelige erstatningsbeløpet, sier han til BA, og tilføyer:

– Hun har fått et betydelig høyere tilbud enn dette tidligere i prosessen som hun har avvist, men dette tilbudet har hun ikke fått i forhandlingene som har pågått nå.

– SKREMT

Leder i Fløen vel Terje Inderhaug er engasjert i Waldes sak.

Han er sjokkert over Jerbaneverkets fremgangsmåte i saken.

– Det går ikke an å tyne en gammel dame på denne måten. De bruker domstolene for å få henne ut av huset. Det er et rått løp, som de begrunner med samfunnsinteresse han til BA.

– Om dette er signalene som skal gis fra Jernbaneverket i forbindelse med utbyggingen her, er det skremmende.

– ANGÅR MANGE

Inderhaug sier han har gitt tydelig beskjed til Jerbaneverket om hva de mener om Waldes sak.

– Jeg har sagt til dem: Hvordan kan vi stole på dere når dere kjører et slikt løp mot en 75 år gammel dame.

– Dette angår mange som bor i området. Veldig mange er oppskaket nå med tanke på alle byggearbeidene som skal skje her i tiden fremover. Dette skaper mye usikkerhet, hevder Inderhaug.

På spørsmål om ikke det er forståelig at Jernbaneverket nå vil vente på avgjørelsen i skjønnsretten før de betaler ut erstatning til Walde, sier Inderhaug:

– Jeg mener Jernbaneverket burde finne en minnelig ordning og ikke overlate dette til domstolene.

Artikkeltags