Gå til sidens hovedinnhold

– Absolutt galskap

Artikkelen er over 8 år gammel

Samtidig som rusmiddelavhengige står månedsvis i kø for å komme på rehabilitering, har Karmsund ABR-senter mange ledige plasser.

Halvor Hansen har drevet stiftelsen Karmsund ABR-senter siden 1991. Her er det tre forskjellige avdelinger.

– Her tilbyr vi avrusning og rehabilitering med leger, sykepleiere og psykologer. Det er muligheter for arbeid på gård, og arbeidstrening med båter, biler, i bruktbutikken vår eller på kjøkkenet vårt, som driver med catering, sier Hansen.

Det er 65 plasser på Karmsund ABR-senter ved avdelingene . I tillegg er det 15 dagplasser.

– De som klarer seg etter behandling hos oss kan søke videre til hybelhus med tilsyn, med muligheter for å komme i arbeidstrening på dagtid. Vi prøver å skreddersy tilbud for hver enkelt. Vi gir aldri noen opp. De blir ikke kastet ut hvis de stikker av for å ruse seg.

MANGE BERGENSERE

I dag står over 20 av de 65 plassene ledige. En stor andel av pasientene her er rusmisbrukere fra Bergen.

– Etter at vi mistet kontrakten med Helse Vest får vi ikke så mange pasienter fra dem lenger. Hvis det er lang ventetid innen spesialisthelsetjenesten, får vi pasienter som venter på plass. Da får vi dem til utredning og stablisering bare over kort tid før de blir sendt videre. Dermed får vi ikke fulgt dem opp over tid som vi fikk tidligere.

Sender kommunen eller Nav pasienter til Karmsund eller andre private klinikker, koster det penger for det offentlige.

Da foretrekker Nav og sosialtjenesten heller å sende dem til behandlingsplasser innen spesialisthelsetjenesten, mener Hansen.

TILBYR HELE KJEDEN

– Dermed er det mange som står i behandlingskø, mens vi har ledige plasser. Det er pengene som styrer. Det er grenser for hvor lenge vi kan drive avdelingene våre uten fullt belegg, sier Hansen.

Han beskriver ruspolitikken i landet som «absolutt galskap».

– Rehabilitering og avrusning er det helseforetakene som har ansvaret for. Oppfølgingen etter et rehabiliteringsopphold er det kommunen som har ansvaret for. Dermed kommer mange i en situasjon der de får et kort rehabiliteringsopphold i noen måneder, så kommer de hjem igjen uten bolig, jobb, nettverk eller økonomi. Er det rart at mange ikke klarer å holde seg unna rusen når de kommer tilbake fra rehabilitering, sier Hansen.

Han mener at man må jobbe mye mer langsiktig.

– Derfor tilbyr vi hele behandlingskjeden fra avrusning til jobb, arbeid, bolig og utdanning. Det er denne veien helsemyndighetene bør gå, mener Hansen.