Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot mobbeapp

Artikkelen er over 7 år gammel

Elever opplever grov sjikane fra anonyme nettbrukere. Nå advarer rektorene ved Olsvik skole og Fjell ungdomsskole mot å bruke nettstedet «ask.fm».

– Vi har hatt episoder som har vært ganske vonde for elever, sier rektor ved Fjell ungdomsskole Anne-Merete Vabø Haugane.

«Ask.fm» er et nettsted som er blitt populært blant norske ungdommer den siste tiden. Det som skjer er at ungdom laster ned appen på mobilen bruker den til mobbing.

Det som skiller «ask.fm» fra andre sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram, er at nettsiden lar brukerne opprette spørsmålssider, hvor andre brukere anonymt kan sende dem spørsmål.

– Dette åpner åpenbart for mobbing, fordi mobberen kan skjule sin identitet, sier rektor ved Olsvik skole, Rune Golf.

– BEDT OM Å SKADE SEG SELV

Mandag skjedde det igjen. Tolv år gamle Rebecca fra Florida i USA tok sitt eget liv etter nettmobbing på «ask.fm». Her hjemme har TV2 har plukket opp saken fra Florida, USA.

I august raste debatten i Storbritannia etter at 14 år gamle Hanna Smith ble funnet død på soverommet sitt. Hun ble utsatt for grov sjikane, ble oppfordret til å drikke klor, få kreft og skade seg selv av anonyme nettbrukere på spørsmål og svartjenesten «ask.fm».

Mobbingen skal ha pågått i flere måneder. Foreldrene er overbevist om at Hanna valgte å ta livet sitt som følge av den grove mobbingen av såkalte nettroll.

Totalt skal fire britiske tenåringer ha begått selvmord etter å ha blitt utsatt for anonym mobbing på nettsamfunnet.

Hvorvidt det er en direkte sammenheng mellom mobbingen de ble utsatt for og selvmordene, er ikke så lett å si.

– SVÆRT FALIG LEK

– Jeg ble gjort oppmerksom på mobbeappen med tilhørende nettsted av våkne foreldre. Det vi har gjort nå er å informere om at her foregår det mye stygt og usunt. Mobbing er mobbing uansett arena. At man i tillegg ikke vet hvem som mobber, er en stor påkjenning. Dette kan være en svært farlig lek med andre, sier rektor Vabø Haugane.

Hun sammenligner nettstedet med en digital fritidsklubb uten voksne til stede.

Haugene oppfordrer foreldre til å melde fra til politiet dersom de kommer over slik mobbing, siden sjikaneringen er rettet mor barn med full identitet.

– Det er nærmest et kronisk arbeid å bekjempe digital mobbing. Voksne kan ikke gi opp. Klarer foreldre og skole å få flest mulig elever til å bruke digitale media klokere og varsle voksne dersom han eller hun ser at mobbing skjer, er det verdt mye for mange, sier Vabø Haugane.

Kommentarer til denne saken