Aksjonister stanser anleggsarbeid

Aksjonistene pakket sammen etter at Statnett utsatte byggestarten.

Aksjonistene pakket sammen etter at Statnett utsatte byggestarten. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Slaget om å stanse Hardanger-mastene har gått fra ord til handling.

DEL

Ved 0600-tiden mandag morgen tok 30 aksjonister seg inn på anleggsområdet ved Kvamskogen i Hardanger for å stoppe Statnetts arbeid med luftspenn i Hardanger.

Aksjonistene har beslaglagt anleggsutstyret til Statnett, ifølge NRK.

Mandag skulle Statnett etter planen begynne anleggsarbeidet på den nye 10 kilometer lange overføringsforbindelsen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Forbindelsen er en del av den omstridte kraftlinjen som skal gå fra Sima i Eidfjord.

Statnett opplyser at den strekningen de nå skal starte å bygge vil gå i luftledning uansett om det blir luftspenn eller sjøkabel på resten av traseen.

Politiet har så langt ikke gjort noe som helst med aksjonistene.

– Foreløpig har ikke politiet gjort noe som helst, det gjør vi heller ikke før vi får en anmodning av Statnett, sier lensmannen i Kvam og Samnanger Terje Kvalvik til BA.no i 0820-tiden.

Når eller om anmodningen kommer, har han ingen formening om.

– Det får vi ta når det kommer. Så må vi se på loven, så får vi vurdere hva vi skal gjøre. Foreløpig er dette en vanlig arbeidsdag for oss, sier han.

Forsterkninger må trolig sendes fra Bergen om politiet skal rydde den midlertidige teltleiren.

– Vi er en forholdsvis liten politienhet, men vi sorterer under Norges nest største politidistrikt, så det vil bare være naturlig at vi får ekstramannskaper, sier han.

VUNNET

I 0930-tiden bestemte Statnett seg for å utsette anleggsstarten til tirsdag morgen.

– Dette er en symbolhandling, og vi har vunnet første slag, sier Claus Rasmussen, aksjonsleder til BA.no.

Aksjonistene pakket sammen leiren sin og dro fra området etter at Statnetts beslutning ble kjent.

– Kommer dere tilbake i morgen?

– Vi har fått markert vårt syn ovenfor media og utbygger, og om det blir ny aksjon i morgen, vet jeg ennå ikke, sier han.

Riis-Johansen: – Dumt

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen uttrykte ingen forståelse for aksjonen da han stilte i NRKs radiostudio mandag morgen.

– Jeg synes dette er dumt for folk i Bergen som trenger strøm. Jeg håper aksjonistene tenker på at dette er et viktig arbeid som er basert på et lovlig fattet vedtak, sa statsråden og viste til at vedtaket er basert på «gode og riktige spilleregler i et demokrati».

Der møtte han motbør hos bergenser og næringslivsleder Johan Fredrik Odfjell, som er styreleder i Bevar Hardanger og som har sagt at han selv kunne tenke seg å lenke seg fast i kampen mot mastene.

– Det er mulig Bergen trenger strøm, men det er ikke undersøkt av uavhengige eksperter, bare av statsrådens egne folk: teknokratene i Statkraft og Norges vassdrags- og energidirektorat, sa Odfjell. Han mener byggestarten burde vært utsatt til den varslede nye utredningen er klar.

– Denne strekningen kunne vært bygget parallelt med den øvrige traseen, dersom det bekreftes at det er bruk for disse mastene.

SKAL BYGGES

Riis-Johansen på sin side forsvarer byggestarten med å si myndigheten følger vanlige prosedyrer i slike utbyggingssaker.

Etter at det ble vedtatt at kraftlinjen fra innerst i Hardangerfjorden skulle gå gjennom luften, er det satt ned fire nye utvalg som på nytt skal se på muligheten for en sjøkabel fra Sima til Kvam.

Statnett opplyser at den strekningen de nå skal starte å bygge vil gå i luftledning uansett om det blir luftspenn eller sjøkabel på resten av traseen.

Artikkeltags