Akvariet har søkt nytt medlemskap i dyreparkorganisasjon

Akvariet i Bergen hadde denne uken besøk av representanter fra dyreparkorganisasjonen EAZA.

Akvariet i Bergen hadde denne uken besøk av representanter fra dyreparkorganisasjonen EAZA. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2015 meldte Akvariet i Bergen seg ut av dyreparkorganisasjonen EAZA.

DEL

– Jeg har en god følelse, sier Akvariet-direktør, Geir Olav Melingen.

I to dager har representanter fra dyreparkorganisasjonen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) saumfart akvariumsanlegget. Akvariet i Bergen har søkt nytt medlemskap i organisasjonen.

Akvariet har blitt undersøkt fra publikumssiden, representantene har snakket med ansvarlige for de ulike utstillingene om hvordan de er bygget opp og om dyretrening. Driften og logistikken, samt en full gjennomgang med veterinæren har vært på agendaen.

– Vi har vært godt forberedt, og de ansatte har gjort en fantastisk jobb det står respekt av, sier Melingen, og forteller om to dager han selv beskriver som «oppløftende».

– Vi føler oss trygge, sier han.

Meldte seg ut

EAZA jobber med bevaring av verdens dyr, og setter krav til høy standard i dyreparkene som er medlemmer. Det går blant annet ut på god dyrevelferd, etiske retningslinjer, informasjon om dyrene og bevaringsprosjekter.

Organisasjonen har over 340 medlemmer spredt i 41 land i Europa.

Akvariet ble medlem av dyreorganisasjonen tilbake i 2000. I 2002 ble de kastet ut på grunn av dyresmugling, og truet med stengning. Trusselen om å stenging ble trukket tilbake, og de ble sluppet inn i varmen igjen etter en karantene.

I 2012 klarte ikke Akvariet i Bergen å innfri kravene til dyreparkorganisasjonen EAZA. Det endte med et midlertidig medlemskap i to år, før et nytt tilsyn var planlagt gjennomført i 2015.

Slik ble det imidlertid ikke.

I juni 2015 meldte Akvariet seg ut av organisasjonen.

– Avgjørelsen kommer som et resultat av en grundig og positiv dialog med EAZA, og begge parter er enige om at dette er den beste løsningen på kort sik, fortalte Geir Olav Melingen i en pressemelding den gang.

Melingen understreker torsdag at Akvariet søker medlemskap som nyvurdering, og at rapporten fra 2012 ikke tas med i vurderingen.

– De kjenner selvfølgelig rapporten, men alt vi fikk anmerkninger for den gang, er utbedret, sier direktøren.

Det Akvariet i Bergen fikk anmerkning for i 2012, var blant annet forholdene i sjøløve-innhegning, krokodille-utstillingene og organisasjonsstrukturen.

Svaret på søknaden kommer i slutten av april.

Artikkeltags