– De er fantastisk flotte, de er mulig å trene og tilhører den norske faunaen. Det blir gøy å vise dem frem på Akvariet, sier Geir Olav Melingen, direktør ved Akvariet i Bergen.

Også på midten 1980-tallet hadde Akvariet oter. 35 år senere kan publikummerne igjen se dyret på Nordnes.

Kunne blitt kråkemat

For under en måned siden flyttet det to forlatte oterunger inn på Akvariet. Otergutten ble funnet i Nord-Norge, og ble tatt hånd om i en stall. Oterjenten ble reddet etter at turgåere i Troms fryktet at hun skulle bli kråkemat.

– De hadde neppe overlevd alene, uten foreldrene. Når de i tillegg blir tatt hånd om av mennesker, blir det enda vanskeligere for dem å klare seg i naturen igjen, forteller Melingen, som understreker at privatpersonene som tok hånd om oterungene har reddet livene deres.

Siden 1982 har otere vært totalfredet i Norge. Derfor kan ikke Akvariet i Bergen ta til seg dyrene, uten å måtte søke Miljødirektoratet først.

– Det har vært en diskusjon internt siden vi fikk en forespørsel i fjor sommer. Da hadde en kvinne funnet tre forlatte oterunger, men det var ikke noe vi hadde mulighet til å ta inn, forteller Akvariet-direktøren.

Melingen forteller at de, sammen med Miljødirektoratet, har kommet frem til at det ikke under noen omstendighet vil bli aktuelt å slippe oterne ut i naturen igjen på grunn av all den menneskelige kontakten de har hatt.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Oter-fakta:

  • Et semi-akvatisk rovpattedyr i mårfamilien
  • Har en av de tykkeste pelsene i hele dyrerike
  • Lever like mye i vann som på land, og er utstyrt med svømmehud mellom tær og har nesebor som kan lukkes
  • En oter kan bli mellom 50-95 centimeter land, og veier mellom én og 15 kilo
  • Har vært fredet i Norge siden 1982
  • Akvariet i Bergen hadde oter på 1980-tallet

 

Selene flytter til Tyrkia

Utedammen som skal bli oternes nye hjem, er i dag bebodd av to seler. Men utedammen er ikke ideell for de to selene, forklarer Melingen.

– Seler er nervøse dyr, så det at publikum har kunnet «henge» over dem, har ikke vært bra. Så av hensyn til dyrene blir de nå flyttet til et anlegg som er bedre tilpasset for dem.

Akvariet i Bergen har hatt seler siden begynnelsen av 1960-tallet.

Selene Selma og Vitulina blir i begynnelsen av mars satt på et fly, og flytter til Sealanya Seapark i Tyrkia.

– Vi har sett skissene for den nye dammen, og det ser veldig bra ut, forteller Melingen.

– Verdensmestere i rømming

Otere har ikke samme personlighet som seler, forklarer Melingen. Derfor vil de ikke ha de samme utfordringene i utedammen.

– De kommer til å få det kjempefint der. Otere er mer sosiale og nysgjerrige dyr, så jeg tror de vil like seg godt i dammen, sier Akvariet-direktøren.

Men før de kan flytte inn, er det mye som må gjøres i utedammen:

– Otere er verdensmestere i rømming. Så vi må bruke god tid på å innrede dammen, og gå igjennom for å se at det ikke er noen steder de kan stikke av, ler Melingen.

Saken fortsetter under bildet.

Skal trenes opp

For øyeblikket er oterungene i karantene på Akvariet. De mates, lekes med og stelles av blant annet dyrepasser Jannicke Johannessen:

– Dette er veldig gøy, smiler hun.

Oterbabyene er plassert på hver sin side av en innhegning, med innsyn til hverandre. Gradvis tilvenning er det som skal til, forklarer dyrepasseren.

– Nå bruker vi tiden på å bli kjent med dem. Så skal vi begynne å trene dem opp, for det er sånn med dyr at de kan trenes opp til mye, forteller Johannessen.

Akvariet i Bergen regner med at oterne vil kunne vises frem for publikum i mai.