Gjenopptatt i dyreparkorganisasjonen

Geir Olav Melingen, direktør for Akvariet i Bergen, er stolt etter å ha blitt medlem i EAZA igjen.

Geir Olav Melingen, direktør for Akvariet i Bergen, er stolt etter å ha blitt medlem i EAZA igjen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2015 meldte Akvariet i Bergen seg ut av EAZA. Fredag ble de gjenopptatt som fullverdig medlem i organisasjonen.

DEL

I mars saumfarte representanter fra dyreparkorganisasjonen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) akvariumsanlegget på Nordnes. Akvariet i Bergen søkte om nytt medlemskap i organisasjonen.

Fredag morgen ringer en fornøyd Akvariet-direktør, Geir Olav Melingen:

– Dette er kjempestas!

Akvariet i Bergen er gjenopptatt som fullverdig medlem i EAZA. Dette ble annonsert fredag formiddag.

Han skryter av de ansatte, og beskriver et målrettet og hardt arbeid.

– Jeg skal ærlig innrømme og si at jeg har vært veldig avslappet til dette. Jeg har vært trygg på at det vi har gjort har vært riktig, men det er selvfølgelig kjekt når det er formelt, sier Melingen.

– Kvalitetsstempel

EAZA jobber med bevaring av verdens dyr, og setter krav til høy standard i dyreparkene som er medlemmer. Det går blant annet ut på god dyrevelferd, etiske retningslinjer, informasjon om dyrene og bevaringsprosjekter.

Organisasjonen har over 340 medlemmer spredt i 41 land i Europa.

Akvariet-direktøren forteller at medlemskapet er et kvalitetsstempel.

– Det viser at det vi gjør med dyrene og måten vi fremstiller dyrene holder en kvalitet som man kun finner hos de beste, sier Melingen.

Han mener at EAZA-medlemskapet kommer til å bli mer og mer viktig i fremtiden.

– Dyreparker blir nødt til å jobbe for å holde en viss standard, og det blir nok en forutsetning for å kunne overleve, sier han.

Meldte seg ut

Akvariet ble medlem av dyreorganisasjonen tilbake i 2000. I 2002 ble de kastet ut på grunn av dyresmugling, og truet med stengning. Trusselen om å stenging ble trukket tilbake, og de ble sluppet inn i varmen igjen etter en karantene.

I 2012 klarte ikke Akvariet i Bergen å innfri kravene til dyreparkorganisasjonen EAZA. Det endte med et midlertidig medlemskap i to år, før et nytt tilsyn var planlagt gjennomført i 2015.

Slik ble det imidlertid ikke.

I juni 2015 meldte Akvariet seg ut av organisasjonen.

– Avgjørelsen kommer som et resultat av en grundig og positiv dialog med EAZA, og begge parter er enige om at dette er den beste løsningen på kort sik, fortalte Geir Olav Melingen i en pressemelding den gang.

Melingen understreker torsdag at Akvariet søker medlemskap som nyvurdering, og at rapporten fra 2012 ikke tas med i vurderingen.

– De kjenner selvfølgelig rapporten, men alt vi fikk anmerkninger for den gang, er utbedret, sier direktøren.

Det Akvariet i Bergen fikk anmerkning for i 2012, var blant annet forholdene i sjøløve-innhegning, krokodille-utstillingene og organisasjonsstrukturen.

Artikkeltags