Så sent som i forrige uke tok noen personer seg inn på uteområdet hos Akvariet. Som følge av inntrengingen ble dyrene stresset og skremt, og et pingvinegg ble knust. Nå skjerper Akvariet sikkerheten for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

– Vi er i en prosess for å installere et alarmsystem med bevegelsesdetektorer, forklarer Geir Olav Melingen, direktør ved Akvariet.

Ifølge Melingen skal de bestemme seg for system i neste uke, og da skal systemet være installert i løpet av få uker.

– Løsningen plukker opp bevegelser inne på området, og vi har kameraovervåking i alle vinkler det er mulig å komme inn. Så hvis noen kommer inn på uteområdet utløses det en alarm til en vaktsentral, så kan de snakke til dem via høyttalere og varsle politiet om inntrengingen. Dette tar overvåkingen et betydelig steg videre, forklarer Melingen.

– Ønsker ikke fengselspreg

Etter hendelsen i forrige uke fortalte direktøren at det ikke er vanskelig å komme seg inn på Akvariet dersom man ønsker det. Siden den gang har de gjort noen endringer for å gjøre det fysisk vanskeligere å komme seg inn.

– Men vi ønsker ikke et fengselspreg inne på et område som dette. Så vi satser rett og slett på bedre kameraovervåking og sensorer som plukker opp eventuelle bevegelser inne på området. Å fortsette å bygge høyere har vi konkludert med at ikke er løsningen vår, sier direktøren.

– Betyr dette at det blir umulig å komme inn på området i fremtiden?

– Jeg vil ikke si det så bastant, men det blir vesentlig vanskeligere å komme inn uten å bli plukket opp. Jeg kan ikke si bastant at det blir umulig, men det blir så godt som umulig å komme inn. At vanlig ungdom klatrer over gjerdet vil ikke kunne skje uten at det blir plukket opp, sier Melingen.

Havner i konfliktrådet

Hendelsen med personene som tok seg inn på området i forrige uke havner nå i Konfliktrådet. Ifølge Melingen var det to personer som tok seg inn på selve området, mens tredjemann stanset på gjerdet. De er de to som tok seg inn på området Akvariet skal møte i konfliktrådet.

– De er såpass voksne at de vet hva de har gjort, så de må stå til rette for det og få en eller annen konsekvens for det de har gjort. Vi har ikke som mål å være urimelige med dem. Vi vil møte dem på en fin måte, men de må stå til rette for det de har gjort, sier Melingen.

Da synderne meldte seg forrige uke, fortalte mennene at de hadde truffet en fjerde person som hadde vært inne på området. Vedkommende er ikke blitt identifisert.

Han sier at Akvariet overhodet ikke er interessert i å ha dem der på dugnad.

– Det er snakk om en ulovlig inntrenging, de har gått over muren til et sted de ikke skal være. Det med pingvinegget er litt vanskelig ettersom det de har gjort er å gå over muren, og ikke har gjort noe fysisk med eggene. De har ikke gjort noe skadeverk på pingvinene eller eggene, det var en følge av at pingvinene ble redde, påpeker Pål Roaldsen ved brann- og tyveriavsnittet i Vest politidistrikt.