Akvariet jubler over Dokken-nyhet: Dette er deres planer

Illustrasjon av Nye Akvariet på Dokken.

Illustrasjon av Nye Akvariet på Dokken. Foto:

Av og

Avtroppende Akvariet-direktør er overbevist om at han noen år får besøke Nye Akvariet på Dokken.

DEL

Torsdag ble det klart at regjeringen går inn for å legge den nye marine klyngen til Dokken. Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet skal få nye bygg, i tillegg er det spilt inn et sterkt ønske om at Akvariet skal flytte med i samme slengen.

Det jubler avtroppende Akvariet-direktør Geir Olav Melingen for.

– Det er en kjempekjekk nyhet å få før jeg logger ut fra Akvariet. Det kommer til å bli fantastisk gøy, og jeg er glad for at Akvariet har fått tak i Aslak Sverdrup som skal føre dette prosjektet videre, sier Melingen, som har sin siste offisielle arbeidsdag ved Akvariet i Bergen fredag.

Overbevist om at det lykkes

Akvariet ønsker å flytte fra Nordnes av flere grunner. Blant annet er bygningsmassen gammel og må på et tidspunkt rives. I tillegg er Akvariet avhengig av en stor sjøvannsforsyning, dette er noe de i dag deler med Havforskningsinstituttet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Geir Olav Melingen, direktør ved Akvariet i Bergen, er fornøyd med gladnyheten om Dokken han fikk dagen før han slutter i jobben.

Geir Olav Melingen, direktør ved Akvariet i Bergen, er fornøyd med gladnyheten om Dokken han fikk dagen før han slutter i jobben. Foto:

I et intervju med BA i mai i år, da de nye planene ble lagt frem, fortalte Melingen at en flytting av Akvariet må finansieres på samme måte som da det ble bygget på 1950-tallet: bygget på «dugnad» av kommunen og private givere.

Akvariet har 25 millioner kroner i egenkapital.

Melingen mener en samlokalisering gir voldsom vekstmuligheter for den marine næringen, og at drømmescenarioet nå blir virkelighet.

– Jeg er 100 prosent overbevist om at dette lykkes. Nå gjenstår det noen år for å ordne finansiering, sier Melingen:

– Det blir en sann fryd å få være med når Akvariet åpner på Dokken, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En idé til utforming av nytt akvarium.

En idé til utforming av nytt akvarium. Foto:

Ny direktør overtar

Forrige fredag ble det klart at det er lufthavndirektør Aslak Sverdrup, som overtar direktørjobben på Akvariet.

I en kommentar til BA sa han følgende om Nye Akvariet:

– Akvariet har store ambisjoner, og sammen med kompetente kolleger, ser jeg frem til å ta fatt på de spennende mulighetene dette gir. Arbeidet med å etablere Nye Akvariet blir sentralt, og jeg gleder meg til å samarbeide med hele Bergen for å realisere dette.

Sverdrup sa også at det er et behov for å gjøre noe med dagens Akvariet i løpet av ikke for mange år:

– Det er kjempeviktig å sikre at en nasjonalskatt som Akvariet blir videreført i ny drakt. Vi skal dessuten jobbe med å formalisere Bergen som havbyen.

– Selve hjertet av klyngen

Reiselivsdirektør i Bergen, Anders Nyland, synes regjeringens avgjørelse om å legge den marine klyngen til Dokken er bra for Bergen – og det av flere grunner:

– Nå kan vi utvikle helt nye byrom i en sentral del av byen, og her kan vi skape nye opplevelser for både beboere og besøkende. I Dokken-området er det også plass til Nye Akvariet, sier Nyland.

Han mener at Dokken-avgjørelsen også har mye å si for turismen og Bergen og regionen som en helårsdestinasjon.

– Når vi jobber med dette trenger vi flere motorer, eller grunner til at Bergen er verdt et besøk hele året. Det kommer Nye Akvariet til å bidra med, som blir selve hjertet av den marine klyngen, sier Nyland og legger til:

– Mitt nyttårsforsett og løfte er at jeg og vi skal gjøre alt vi kan for å bidra til at det Nye Akvariet blir realisert.

Vil også bygge boliger

– Vi er opptatt av at Akvariet skal utvikle seg. Sammen med fylket har vi bevilget penger til Akvariet for at de skal kunne lage en utredning av tomtealternativer. Om et fremtidig Akvariet kan og bør være på Dokken må vi komme tilbake til, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap), og fortsetter:

– Det er avgjørende at vi i tillegg til næring og forskning også får bygget ut boliger for ulike aldersgrupper med ulik størrelse på lommebøker på det fremtidige Dokken, og da må det avsettes arealer til det også. Ikke minst ønsker vi at barnefamilier skal kunne bo her.

Artikkeltags