Byrådet legger til rette for Akvariet på Dokken

Per-Arne Larsen (V), Roger Valhammer (Ap) og Håkon Pettersen (KrF) presenterer det de mener er en gledelig nyhet.

Per-Arne Larsen (V), Roger Valhammer (Ap) og Håkon Pettersen (KrF) presenterer det de mener er en gledelig nyhet. Foto:

Akvariet har pekt og politikerne har sagt at de skal få det de pekte på.

DEL

Kanskje ikke sjokkerende, men byrådet har stilt seg positive til Akvariets planer om å flytte til Dokken sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet på Dokken.

I vår vedtok bystyret at Statsbygg vil bli gitt rett til å kjøpe areal på Dokken til samlokalisering av de to sistnevnte. Akvariet har alt sagt tydelig at de vil være med på planene når de skal flytte.

Derfor har byrådet lagt inn Akvariet i sin bestilling for Dokken-området som de neste årene skal transformeres til en helt ny bydel.

– Akvariet i Bergen er en av de virkelig perlene i byen vår som både bergensere og turistene omfavner. Her må både vi som lokale myndigheter, men også nasjonale myndigheter legge til rette for at Akvariet kan vokse inn i fremtiden og fortsette å på en glitrende måte gi kunnskap om livet i havet til fremtidens besøkende, sier finansbyråd Håkon Pettersen (KrF).

Marine satelitter

– Byrådet er positiv til at Akvariet skal få oppfylt sin drøm om ny plassering på Dokken, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

– Hadde det ikke vært oppsiktsvekkende om dere hadde sagt nei?

– Dette er snakk om et stort prosjekt i et veldig viktig utviklingsområde hvor det skal bygges mange nye familieboliger. Det er ikke en selvfølge at vi skal støtte noe sånt, svarer Valhammer.

Planene som Akvariet la frem i vår ønsket et satelittbasert Akvarium med forskningsmiljøer og marine næringer inn hele Damsgårdssundet.

Seniorer og pingviner

Valhammer og Pettersen møter BA sammen med vikarierende sosialbyråd Per-Arne Larsen fra venstre for å presentere det de mener er en gledens nyhet.

– Dokken er en virkelig indrefilet i byen vår, og byrådets plan er å utvikle området til en helt ny bydel tett på sentrum, med en god miks av boliger, arbeidsplasser – men også opplevelser slik som Akvariet er. Det vil også passe godt inn med tanke på Havbyen Bergen og lokaliseringen av Havforskningsinstituttet, sier Larsen

Det skal uansett reguleres et nybygg for Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet. Akvariet blir nå en del av den reguleringsprosessen.

En slik marin klynge er pekt på som et viktig signalbygg for utviklingen av de store arealene som blir tilgjengelig på Dokken når godshavnen flyttes til Ågotnes.

 – Dokken skal bli et sted for alle – seniorene, foreldre, barn og pingviner! sier Valhammer.

Minst fem år

Vi har jo fått tett dialog med egentlig både næringsliv, akademia og de forskjellige politiske partiene hele tiden og oppfattet at det er positivitet og bred støtte til et nytt akvariet i Bergen.

– Dette synes vi er bra. Vi har jo hatt tett dialog med både næringslivet og akademia og de forskjellige politiske partiene og hele tiden oppfattet at det har vært positivitet og støtte til et nytt Akvariet i Bergen, sier Akvariet-direktør Aslak Sverdrup.

Når Statsbygg har blitt enig med kommunen om et tomtevalg for Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet på Dokken, håper han at Akvariet kan bli en del av den reguleringsprosessen som må til. Det er opp til regjeringen å avklare.

– Når kan dette stå ferdig?

– Godt spørsmål. Jeg har hørt noen som har lekt med tallet fem år. Da skal ting gå rimelig på skinner, men dersom det legges til rette for å regulere så kan det gå.

Artikkeltags