Mandag kunne studenter ved NHH få et avbrekk fra eksamensstresset med terapihunden Mie.

Interessen for et møte med Mie har gått over all forventning.

150 personer kontaktet fagutvalget ved NHH for et 25 minutter langt kosemøte, men i denne omgang fikk bare 50 plass.

Derfor kommer Mie tilbake allerede kommende fredag for å gi flere NHH-stundenter en etterlengtet kosepause.

– Mange syns det er hyggelig og beroligende med et avbrekk i eksamenstiden. Det demper stressnivået og øker nivåene av hyggehormonet oksytocin, sier leder i fagutvalget ved NHH, Kaja Karinsdatter Toset.

– Jeg blir overraskende glad

På et møterom sitter Øyvind Bjørndal, Pirasant Premraj, Fabian Blandkjen og Aksen L. Mjøen i ring rundt Mie. Eier og hundefører Karen Valeur Flaten holder seg i bakgrunnen mens guttene koser og prater lystig med Mie.

– Tenk å bare ha som jobb å kose og gjøre folk glade. En slik jobb vil jeg også ha!

– Kan du noen triks? Sitt! High five!

Mie viser villig sine kunster i bytte mot godbiter, og latteren sitter løst i rommet. Noen presset eksamensstemning er ikke å spore. Guttene smiler og flytter knapt blikket fra Mie.

– Jeg er i utgangspunktet ikke så glad i hunder, men det er vanskelig å ikke bli glad i denne hunden, sier Bjørndal og stikker hånden inn i den tykke pelsen.

– Jeg blir faktisk overraskende glad av dette. Jeg har egentlig smilt helt siden jeg så eventet på Facebook, sier Mjøen.

Reell effekt

Målet med Mies besøk på NHH er nettopp dette - å spre glede og avlaste eksamensstresset. Ideen kom i 2013 da en amerikansk utvekslingsstudent fortalte at flere universitet i USA benytter seg av terapihunder, ikke bare på besøk, men i fulltidsstillinger. Der er erfaringene med terapihunders effekt på studenters mentale helse positive. 

– Det er mye å gjøre og karakterjag nå i eksamenstiden. En del har nok større problemer med å håndtere dette presset enn de vil innrømme, tror Premraj.

Studentene som har klappet Mie i dag er overbevist om at kontakt med terapihunden kan ha en reell virkning.

– Det å få den hele og fulle oppmerksomheten fra en lykkelig hund er som å ha en ekstremt søt og kosete kjæreste. Hvis du er ensom og har stengt deg for mye inne på lesesalen gjør dette godt, sier Mjøen.

Pionér med hundeterapi

Mie, den snart tre år gamle eurasieren, har sammen med eier og hundefører Karen Valeur Flaten gått gjennom en egen ettårig utdanning ved norsk terapihundskole for å komme dit hun er i dag.

 

For å bli tatt opp til denne utdanningen må hun vise at hun har den riktige personligheten og er trygg, menneskekjær og kontaktsøkende.

Siden hun ble godkjent i november har hun hovedsakelig jobbet ved Ulset sykehjem i Åsane. Nå er hun også på utprøving på en barneskole.

– I Norge er det ganske nytt med terapihund, så vi er pionerer, sier Flaten. 

I utlandet har terapihunder vært brukt i møte med krigsveteraner i Storbritannia helt siden andre verdenskrig. De brukes også mye i terapi med blant andre autistiske barn og slagpasienter som trenger inspirasjon for fysisk opptrening, forteller Flaten.

Toppkarakter til Mie

Fagutvalget har allerede bestemt seg for at Mie skal bli invitert til å komme tilbake i høstsemesteret.

 

Leder for fagutvalget, Kaja Karensdotter Toset og nestleder, Margit Abel Grape er veldig fornøyd med Mies besøk.

Studentene ved NHH som har fått møte Mie har alle fylt ut et skjema for å evaluere ordningen. Blant spørsmålene de måtte svare på var i hvilken grad de opplevde at Mie hadde en beroligende effekt på dem.

Guttegjengen gir toppkarakter.

– Åtte av sju, sier Mjøen begeistret.