Dylan (18) har stemt på Hillary

Dylan Næss (18) har amerikansk statsborgerskap og har stemt ved det amerikanske valget. I natt er han på valgvake på St. Paul gymnas.

Dylan Næss (18) har amerikansk statsborgerskap og har stemt ved det amerikanske valget. I natt er han på valgvake på St. Paul gymnas. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I natt er det liv og leven på St. Paul gymnas. Der holder de historiens første valgvake.

DEL

Ute er det kald, og gradestokken har krøpet under null. Inne på St. Paul gymnas, eller Florida som de fleste kjenner bygget som, er det lys i de fleste vinduene.

Det lukter popcorn, og i andre etasje er det dekorert med flagg, ballonger og plakater av Hillary og Donald. Det er valgvake.

Holder foredrag

– I natt er det 76 av elevene som skal tilbringe natten sammen her på skolen. Fra klokken 2200 til 0130 har vi program med foredrag, mat, quiz og flere ulike tv-sendinger på flere klasserom. Det har vært stor interesse for arrangementet, sier en fornøyd initiativtaker, kontaktlærer Bjørn Trengereid Olsen.

Klokken er litt over 2300 når han tar imot BA, og telefonen hans ringer stadig vekk fra elever som vil inn. I ett klasserom holder en elev foredrag.

– Det er veldig kjekt å gjøre noe sammen for å bygge relasjoner utenom skoletid og på tvers av klassene, smiler Olsen.

Lærerne Tina Tollaksvik, Bjørn Trengereid Olsen og Suzanne Skintveit står bak valgvaken på skolen.

Lærerne Tina Tollaksvik, Bjørn Trengereid Olsen og Suzanne Skintveit står bak valgvaken på skolen. Foto:

Stemte per brev

En av dem som har tenkt å tilbringe den amerikanske valgnatten på skolen, er Dylan Næss (18). Han har amerikansk statsborgerskap og har stemt ved valget i USA. Han er født i USA, men flyttet til Norge da han var tre år.

– Jeg har alltid tenkt at jeg skulle stemme når jeg ble gammel nok. Det er jo litt gøy at det første valget jeg kunne stemme ved, var dette presidentvalget som jo er veldig spesielt, sier Næss, som har gitt sin stemme til Hillary Clinton.

Stemmingen foregikk per brev via den amerikanske ambassaden i Oslo.

– Jeg tenker at det er viktig å stemme, og alle stemmer teller. Det var ikke noe vanskelig valg, hele familien min er demokratisk. Dessuten synes jeg Clinton virker mer egnet for jobben enn Trump.

Saken fortsetter under direkterapporteringen:

– Nok å være mann

Det amerikanske valget har fått 18-åringen interessert i politikk, og før det norske valget neste år, ser han for seg at han kommer til å lese seg opp på de ulike partiene.

– Denne valgvaken har nok gjort at flere har fått interesse for valg og politikk. Det er et skikkelig gøy arrangement, og jeg gleder meg til resten av natten, sier Næss i 2330-tiden.

Helle Frantsvåg (18) gir sin stemme i Bjørn Trengereid Olsens stemmeboks.

Helle Frantsvåg (18) gir sin stemme i Bjørn Trengereid Olsens stemmeboks. Foto:

Han sier medelevene synes det er kult at han faktisk har fått stemme ved det amerikanske valget. Det fikk ikke Helle Frantsvåg (18) eller Stefan Thuen (18). De er to av elevene som skal tilbringe natten på Florida.

Like før midnatt stemmer de ved skolevalget.

– Jeg stemmer på Hillary, fordi jeg tror det er det beste både for USA og for oss her i Norge. Det blir et spennende valg, og jeg synes det kommer til å bli skummelt dersom Trump vinner, sier 18-åringen.

Medelev Thuen skal stemme på Donald Trump.

– Det er nok for meg at han er mann. Dersom det er nok for andre at Hillary er en kvinne, er det nok for meg at han er en mann, sier han med et smil.

Artikkeltags