«Anne» smuglet uten å vite det

«Anne», som vanligvis er en lovlydig dame og vil være anonym, brøt uten å være klar over det verdigrensen for hva man kan ta med seg avgiftsfritt inn i Norge da hun handlet en Mulberry-veske til nesten 10.000 kroner i London i fjor høst.

«Anne», som vanligvis er en lovlydig dame og vil være anonym, brøt uten å være klar over det verdigrensen for hva man kan ta med seg avgiftsfritt inn i Norge da hun handlet en Mulberry-veske til nesten 10.000 kroner i London i fjor høst. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg ante ikke at det var en grense på 6000 kroner for hva man kan ta avgiftsfritt med inn i Norge. Jeg hadde aldri gått på grønt om jeg visste det, sier «Anne».

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

«Anne» hadde spart penger til drømmevesken – en designerveske av merket Mulberry. På ferie i London i fjor høst punget hun ut mellom 9000 og 10 000 norske kroner for vesken.

Da hun skulle gjennom tollen på Flesland, gikk hun på grønt med den nye vesken på armen.

– KJEMPEOVERRASKET

Heldigvis for «Anne», som vanligvis er en lovlydig dame, ble hun ikke stoppet av tollerne. For uten å vite det, brøt hun tollreglene. Man må nemlig betale merverdiavgift på varer kjøpt i utlandet utover verdigrensen på 6000 kroner.

–Da jeg kom på jobb mandagen, leste jeg tilfeldigvis på nettet om en dame som ble fratatt en Chanel-veske til 20 000 kroner i tollen og fikk en stor bot. Jeg ble kjempeoverrasket, for jeg har aldri tenkt at sånne verdigrenser gjelder for ting som klær og vesker, sier «Anne».

En liten spørrerunde blant venninner, avslørte at «Anne» langt fra var alene om å ikke kjenne til tollreglene.

Også kjøp av piratkopier på ferie kan gi deg en ubehagelig overraskelse.

– INGEN UNNSKYLDNING

Øyvind Hafsøe, leder for grensekontroll i Tollregion Vest-Norge, forteller at flere gjør som «Anne».

–Det er noen av dem vi tar med varer til over verdigrensen som sier at de ikke kjenner til disse grensene.

Men uvitenhet et ingen gyldig unnskyldning, understreker Hafsøe.

–Når du skal handle varer i utlandet, plikter du selv å sette deg inn i regelverket. Du kan ikke påberope deg at du ikke visste om det og så gå fri. Om det var slik ville jo alle gå fri, for vi kan jo ikke bevise at folk visste om reglene, sier han, og tilføyer:

–Mange som har kjøpt varer for over 6000 kroner går på rødt og betaler merverdiavgift.

HOLD TUNGEN RETT

Blir du tatt på grønt i tollen med varer for over 6000 kroner, eller 3000 kroner om du har vært i utlandet i under 24 timer, vil du både bli ilagt forenklet forelegg og få inndradd varen(e) som overstiger verdigrensen.

–Om du for eksempel har kjøpt veske til 6000 kroner og et kamera for 2500 kroner, vil du få et forenklet forelegg på 400 kroner og få inndradd kameraet, men du får beholde vesken til 6000 kroner, som er innenfor verdigrensen.

Blir du derimot tatt med en veske til 7000 kroner, får du både inndradd vesken og får et forelegg på 1600 kroner.

–En enhet kan ikke overstige 6000 kroner. Så selv om en familie på fire har verdigrense på totalt 24 000 kroner, kan man ikke kjøpe en vare for over 6000 kroner uten å deklarere den, forklarer Hafsøe.

KAN HAVNE PÅ VANDELEN

10 000 kroner er grensen for hvor stor verdi Tollvesenet kan ilegge forenklet forelegg for.

–Om varen eller summen av varene er verdt mer enn 10 000 kroner, skriver vi rapport om tollovertredelse og sender rapporten til politiet. Vi tar hånd om alle varene, og politiet avgjør om det blir inndragning i tillegg til bot. Ved så store summer havner du i politiets bøteregister og kommer på vandelen din, advarer Hafsøe.

– BLIR LEI SEG

Tolleren forteller at mange blir overrasket når de blir tatt – og alle blir lei seg.

– Det er langt fra noen ønskesituasjon for oss heller. Vi ønsker at folk skal gjøre dette riktig. Min klare anbefaling er at om du har handlet mye eller kjøpt noen dyre ting: Stopp hos oss, si hva du har og så får du beskjed av Tollvesenet om hvordan du skal lande dette på bena. Det er ikke vits i å spekulerer, for det ender fort opp med å bli både dyrt og kjipt, sier Hafsøe.

«Anne» har i hvert fall ingen planer om å gjøre samme tabben på nytt.

–Nei, jeg hadde ikke turt å bryte tollreglene med overlegg. Det hadde jeg bare ikke taklet, sier hun leende.

Artikkeltags