– Maktmisbruk, seksuell trakassering og overgrep. Metoo-kampanjen som har rullet i sosiale medier siden i fjor høst har satt et helt nødvendig søkelys på alvorlige samfunnsproblemer. Kampanjen er viktig fordi den har satt ord på det som før skulle forties og kaste lys på holdninger som trives i mørket, sier Sigvald Sveinbjørnsson, sjefredaktør i BA.

(Saken fortsetter under undersøkelsen. Vi gjør oppmerksom på at du er helt anonym hvis du vil svare på undersøkelsen. )

    

Vil danne oss et bilde

BA, i samarbeid med de andre lokalavisene i Amedia og Nettavisen, inviterer derfor både kvinnelige og mannlige lesere til å svare på en anonym spørreundersøkelse og dele sine historier. Vi har ikke mulighet til å spore hvem som har svart på spørsmålene, med mindre du selv oppgir kontaktinformasjonen din.

Vi har absolutt kildevern, og dersom du ønsker at vi tar kontakt kan du fortsatt fortelle din historie anonymt.

– I mediene har det stort sett vært kjente personer fra medier eller politikk som har fått oppmerksomheten rettet mot seg. Men holdningene og handlingene som er omtalt rammer oss alle. Derfor vil vi samle inn og vise frem fortellinger og erfaringer fra nettopp alle, også dem som til vanlig ikke har medienes oppmerksomhet. Vi tror at det er den eneste måten å gjøre noe med elendige holdninger – og forkastelige handlinger, sier Sveinbjørnsson.

– Folk kan henvende seg til oss helt anonymt, enten via skjemaet eller på tipstelefonen vår 800 33 044.

Undersøkelsen lukkes mandag 05. mars.

Metoo og seksuell trakassering

  • Mennesker over hele verden har den siste tiden stått fram med historier om seksuelle krenkelser i forbindelse med #metoo-kampanjen.
  • Kampanjen ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano, etter at omkring 40 kvinner sto fram og fortalte at de var blitt utsatt for seksuelle krenkelser og overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.
  • Milano populariserte uttrykket som først ble brukt på sosiale medier av aktivisten Tarana Burke mer enn ti år tidligere for å fremme solidaritet mellom ofre for seksuell trakassering og overgrep.
  • Milano fikk en skjermdump med emneknaggen fra en venn 15. oktober og skrev en Twitter-melding om kvelden der hun oppfordret de av hennes følgere som hadde vært utsatt for dette til å bruke emneknaggen. Neste morgen var emneknaggen brukt av 30.000 mennesker.
  • I kjølvannet har en rekke innflytelsesrike personer, spesielt innenfor mediene og politikk fått sparken eller måttet trekke seg.
  • 6. desember kåret Time Magazine alle som har brutt tausheten og fortalt om seksuelle trakasseringer og overgrep til «Årets person».
  • Kilde: NTB